Bra saker med lönejobbet

På bloggen ifrågasätter jag en hel del kring att lönejobba och allt som det medför. Vi strävar efter ett friare liv där vi kan leva mer i våra naturliga cykler av aktiva och passiva perioder. Vi vill kunna välja när och med vad vi lägger ner vår tid på.

Men för att vända lite på det (som jag gillar att göra) så har jag tänkt på vilka bra saker lönejobbet och en fast anställning medför. Saker som jag känner verkligen berikat mitt liv. Nedan listar jag några saker som poppat upp i mitt huvud.

Trygghet
Den fasta anställningen ger mig en väldigt stor trygghet. Förutom en löpande inkomst syftar jag på saker som att jag faktiskt får betalt när jag är sjuk eller är hemma med barnet. Det slår mig ibland hur sjukt bra man har det. Det är en verklighet som inte existerar på många ställen i världen.

Möjligheter
Det hade varit omöjligt, eller i alla fall mycket svårt, för oss att förverkliga vår dröm om att köpa en gård utan fast anställning. Visst är det en produkt av det samhälle vi lever i med belåning och trygghet osv. Hade det varit vanligare med tex gig-ekonomi hade det kanske varit lättare att ta flermiljonslån utan fast anställning. Men nu håller vi oss till verkligheten här och vi hade inte suttit i det här hemmet utan fast anställning. 

Överflöd
Det är för mig stundtals helt ofattbart vilket överflöd vi lever i idag. När jag tänker på det känns det rätt galet att hela vår familj klarar oss på ca. 50% av enbart min lön om vi behöver och "snålar". Visst nu förstår jag att jag har akademisk utbildning och får ut drygt 30k efter skatt. Alla tjänar inte dessa summor. Men alla har inte mer än 300 000kr i studielån och lagt ner 6-7 år på studier heller. Den dagen vi är lånefria så skulle vi kunna leva på en tredjedel av min lön. Är inte det rätt galet egentligen? Vår familj skulle behöva att jag jobbar 4 månader om året för att vi ska försörja oss.  Nu är det tyvärr inte många jobb som anställd man kan jobba i perioder på det viset. Men tanken på detta gör att redan idag infinner sig en känsla av frihet. Men det är det här överflödet som också gör sitt vi kan spara och investera i oss själva och våra egna projekt och utveckling.

Andra saker som arbetskamrater, det är roligt att jobba, ha ett syfte i livet osv, som ofta nämns under frågan vad man tycker bäst om med sitt jobb, känner jag inte stämmer in på mig. Sociala biten på jobbet ger mig inte så mycket och efter 10 år i samhällsplaneringsbranschen känner jag mest cynisk och utvecklat en rätt stark allergi mot ord som "hållbarhet". Men det är ändå viktigt för mig att få intryck utifrån för att inte bli ingrodd. Sociala möten ger trots allt en känsla av sammanhang.


Har du fler saker som du är tacksam över för ditt arbete? Del gärna med dig i kommentarerna nedan.

Ha en fin torsdag!

Kommentarer

  1. Det finns ju mycket som jag får gratis via jobbet: dator, telefon, frukt, läkarbesök, kaffe, lunch ibland, middag ibland, underhållning ibland, övernattningar på konferensanläggningar, föreläsningar, utbildningar.

    SvaraRadera
  2. Bra poänger! Även om vi inte får använda våra mobiler privat utan att betala för oss och kaffet kostar 6kr koppen och middagar är obefintliga osv på min arbetsplats.

    MEN!

    Jag ska på en ölfestival i Köpenhamn i helgen och samtidigt hälsa på vänner i Malmö. Lyckades hitta ett seminarie och fick OK från chefen. Så nu får jag resan betald och får åka på arbetstid på fredag dag. Det var i alla fall 1 400-SJ-kronor som sparades där! =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett seminarieserie på dagen på fredag dag i Malmö alltså. (förtydligande)

      Radera
  3. Hej, har nog läst de flesta av dina inlägg men minns inte om du skrivit mer i detalj om era utgifter för hushållet? Blev nyfiken på hur ni får ihop det på en tredjedel sv din lön som du skrev :)

    Tack för en grymt bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag har nog inte redogjort för våra kostnader i detalj. En övergripande uppställning finns under inlägget:

      https://flowfi.blogspot.com/2018/11/005-tankar-om-ekonomisk-frihet-och.html

      Men jag ska nog ta och skriva en bättre aktuell uppställning.

      Tack för att du läser och kommenterar, det uppskattas. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt billigt matbröd

It's Alive! (knappt)

Att säga nej till karriären