fredag 5 april 2019

036. Positiva fredag

För några inlägg sedan tipsade jag om Instagramkontot the Happy Broadcast som gör små fina illustrationer på positiva saker som händer i världen. Tanken bakom det hela är att balansera upp det annars rätt dystopiska nyhetsflödet. Det visar sig att The Happy Broadcast inte är ensam om att sprida lite ljus i mörkret.

En kommentar från Oberoendefrihet (uppdaterad med länk) dök upp med ett tips på The Good News Network. Tanken här är liknande den The Happy Broadcast har, fast här är inriktningen mer åt artiklar och krönikor. 



Det hela fick mig att söka vidare och jag hittad även sidan Positive.News som har olika sektioner och som ekonomi, vetenskap, socialt osv. Det finns en tydligt manifest här med utgångspunkt att:

1. Balansera upp misärnyhetsflödet med goda nyheter och saker som går rätt i världen. Så här skriver de själva:

Positive News is the magazine for good journalism about the good things that are happening.When much of the media is full of doom and gloom, instead Positive News is the first media organisation in the world that is dedicated to quality, independent reporting about what’s going right.We are pioneers of ‘constructive journalism’ – a new approach in the media, which is about rigorous and relevant journalism that is focused on progress, possibility, and solutions.As a magazine and a movement, we are changing the news for good.
2. Oberoende nyheter. 
Under #ownthemedia jobbar de med kooperativt med läsare och journalister över hela världen för att skapa och sprida oberoende nyhetsbevakning. Så här skriver de själva:
Positive News is a co-operative owned by readers and journalists worldwide, and any surplus made is reinvested in our journalism. Through our #OwnTheMedia crowdfunding campaign, in 2015 Positive News became a community benefit society (a form of co-op) invested in by more than 1,500 people in 33 countries, age 18-89, who each have equal influence. Our directors are elected by and from our community of co-owners.
Positive News was the first media organisation in the world to offer ‘community shares’ globally through crowdfunding.

Texterna är lite säljblajjiga. Men gillar ändå utgångspunkterna de jobbar från. Jag har lagt till dessa i min privata länksamling. Kanske inte kommer läsa dessa dagligen, men när jag känner att jag behöver fylla på lite med goda nyheter eller idéer till bloggen osv är det en bra källor att gå till.
Vidare kanske det är dags att införa POSITIVA FREDAG här på bloggen. På fredagar framöver kommer enbart glada saker spridas!


12 kommentarer:

 1. Stor like på den. Nu satte du ett leende på herr IGMRs mun.

  SvaraRadera
 2. Härligt att höra! Ett leende är den största gåva!

  Eller, kanske inte riktigt, men top 10 iaf! =)

  SvaraRadera
 3. Men är inte alla nyheter som inte rapporteras i de vanliga, pålitliga kvalitetsmedierna fake news?
  Hur ska vi kunna veta att det inte är Putin och hans trollarméer som försöker påverka?
  Nej, det verkar vara alltför riskabelt, det här vill jag inte utsätta mig för (kan finnas inslag av ironi)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja det kanske är bäst att tona ner den här avfartsskylten till inlägg. Får döpa om framtida i lägg till Fake Friday istället!

   Radera
  2. Alltid lätt att förringa uttrycket "fake news", troligen om man då själv är inne på "missnöjd med allt". Fake news avser inte nyhetsrapporteringar av diverse slag med olika politiska vinklingar, utan avser rena lögner som skrivs för att påverkar. Som det där med pedofilringen från en pizzeria...

   Men det vet anonym såklart om redan, men tar chansen att vara lite edgy och försvara riktiga "fake news" :).

   Radera
 4. Äntligen! Minns att jag för flera år sedan (5-10?) googlade positiva nyheter men hittade då inget vettigt mer än små artiklar här o där.

  Nu börjar det dyka upp mer och mer åt det här hållet! Kanske tom en megatrend inom en snar framtid? Hoppas på det!

  Jag bloggar på oberoendefrihet.blogspot.com

  Hälsningar
  Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött, lade in länken i texten och i blogglistan.

   Det finns hopp för nyhetsvärde då. Det är väl rätt naturligt med teknikutvecklingen och nya vanor hur vi tar del av informationen. Gammelmedia kämpar på för att försöka hänga med. Vem som helst kan göra sin röst hörd över hela världen hemifrån sin sitt hem osv. Det är spännande tider vi lever i.

   Radera
 5. Finns så många företag som tjänar multum på att vi är rädda, olyckliga, missnöjda med våra utseenden och hatar varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det. Det är både tragiskt och provocerande att matas dag ut och dag in med dessa uppmaningar. Men det finns alternativ och val, det finns glädje och hopp, och det börjar med din egna relation till dig själv.

   Radera
 6. Jag gjorde precis som oberoendefrihet för några år sen och googlade efter positiva nyheter men hittade inget på nätet heller men väl i pappersform och svenska Good news magazine. Tidningen finns tyvärr inte längre så kul att du har letat upp fler åt oss.

  / Ingrid

  SvaraRadera
 7. https://goodnewsmagazine.se

  Fast de fanns visst kvar på nätet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se där! Vad roligt med ännu en tidskrift med detta fokus.

   Radera