måndag 18 mars 2019

027. Hyvla kostnaden på rakningen

För några år sedan gjorde jag en upptäckt som förändrade mitt förhållande till huden på min hals i grunden. Ända sedan behovet av att ta bort oönskad ansiktsbehåring tillkom i mitt liv har det här med rakning varit en något komplicerad historia. Då jag lider av väldigt känslig hud just i ansiktsregionen ledde varje rakning till att huden blossade upp, blev röd och plitor och annat bildades. Min hals såg helt enkelt ut som någon sandpapprat den och sedan låtit ett valfritt smådjur urinera på eländet. Det kliade, sved och var helt enkelt inte en kul grej. Jag köpte salvor för att smörja in, raklödder med fagra löften om en en skonsammare behandling, nya rakhyvlar med olika revolutionerande rakteknologier. För den del av befolkningen som regelbundet utsätter sig för rituella hårborttagningscermonier vet att det finns två alternativ inom rakhyvelsvärlden. Gillette (eller kopior) med sitt monopol av asdyra och överdrivet fjantiga namn, vad sägs tex om "GILLETTE FUSION PROGLIDE POWER FLEXBALL"? Namnet lämnar mig osäker på om det syftar på någon form av förbränningsmotor, träningsredskap eller rent av är anteckning från senaste ledningsgruppmötets associationsövning. Om Gillette inte väljs finns BIC engångsrakhyvlar. Vilket är, förutom miljövidrig plastkonsumtion, jämförbart med att raka sig med ett kreditkort.

Men vilken tur att det finns ytterligare ett alternativ, en väg mot halsfrälsning! På vinst eller förlust köpte jag för några år sedan en Merkur 33C. DE (Doubble Edge)-rakhyvlar var en standard innan Gillette med mördande marknadsföring kapade hela rakhyvelbranschen, och iaf i mitt tycke, lyckades med konststycket att bli inte bara marknadsledande utan dominant med en sämre och dyrare produkt.
Klassiker.


Tittar vi rent prismässigt (vet att ni gillar att kolla på prisbilden) kostar en Merkur lite mer i inköpspris, drygt 300kr, än en Gillette plasthyvel som kanske kostar 100-150kr. Den stora skillnaden är att den håller i en livstid och att priset på rakbladen är en femtedel. Ett Gilletterakblad kostar runt 25-30kr styck medans rakblad för en Merkur kostar runt 5kr styck. Med två rakkanter upplever jag även att den håller sig vassare längre. Du tjänar med andra ord in kostnaden för rakhyveln rätt snabbt.

Utseendemässigt så är det en fröjd att raka sig med en klassisk designad rakhyvel i rostfritt stål med lettring än att raka sig med en blå plastbit.

För mig var dock aha-upplevelsen knuten till att efter första rakningen med en DE-rakhyvel att halsen fick inga, NADA, utslag eller irritationer. Mycket bättre rakning än tidigare också. En av de bästa investeringarna inom kroppsvård jag gjort helt klart.

De använda bladen sparar jag sedan i verktygslådan för att använda till tex färgspillsborttagningar på fönster eller man kan tejpa ena sidan och använda som skalpell när man skär papper osv.

Är du en Gilletteslav som är redo för att spara en slant kanske och samtidigt raka dig i stil?

(OBS. Är ej sponsrad av Merkur eller får någon form av ersättning för det här inlägget.)

4 kommentarer:

 1. Bra tips och mindre plastaskit!

  Själv kör jag trimmern på 1 mm längd typ en gång varannan vecka. Pendlar alltså mellan halvskäggig och stubb. Tar noll tid och kostar mycket lite pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också en gammal trotjänare till trimmer som fixar hår och skägg. Där kan man snacka om att sparat in sin kostnad. Men hals och finlir behövs rakhyvel. Och ibland vill man testa att lufta hakan också. ;-)

   Radera
 2. Bra val, fick en i julklapp för ett par år sedan och har fortfarande inte använt upp första paketet rakblad.
  Gratis rakning i ett par år, känns ju kalas helt enkelt. Finns även sån där "fansy schmansy hipster rakgelsgrejer" på nätet, kostar lite men håller en evighet.  SvaraRadera
  Svar
  1. Har köpt ett 10-pack rakblad utöver det jag fick med när jag köpte hyveln. Tror jag är inne på 4e året nu... Säger en del hur länge det räcker. =)

   Rakar mig numera bara med vår vanliga barnängens hårdtvål. Upptäckte som sagt att det var hyveln och inte löddret, salvor eller ens huden som egentligen var problemet för min del.

   Radera