Dygnet har 24 timmar

Häromdagen stötte jag på något på internet som provocerade mig till att skriva det här inlägget. Det i sig kanske inte direkt kommer som en chock, det finns mycket på internet som provocerar. Vem som framförde budskapet känner jag spelar mindre roll (minns inte heller) då jag har mött argumentet och inställningen flera gånger tidigare från andra personer och känt mig lika provocerad då.

Det handlar om tid och effektivitet. Argumentet lyder:
”Alla har 24 timmar på ett dygn, alla har samma förutsättningar att förvalta den tiden effektivast möjligt. Du sover 6 timmar (oftast finns det en korrelation till mindre sömnbehov eller ungdom till personen som för fram argumentet) men låt oss säga att du sover 8 timmar. Sen jobbar du 8 timmar. Då har du 8 timmar kvar på dygnet att göra ASMYCKET grejer på. Starta företag, följ din dröm, LEVA UT! Varför sitter du och glor på Netflix när du kan bungeejumpa från kaknästornet (kan man ens det?) eller starta en e-handel och tjäna miljarderssss osv! The sky is the limit!”

Jodå du käre effektivitetstörstande, livsnjutande-ut-i-fingerspetsarna, högpresterande orakel. Jag ska argumentera emot dig och ditt oförstånd för olika människor kapacitet och behov.

  • Hur mycket tid tar jobbet? För det första tar inte jobbet 8h per dag om en person jobbar heltid. Med lunch och 30min pendling till jobbet i genomsnitt så spenderar de flesta iaf 10h om dagen till, på och från jobbet varje dag.

  • Energinivåer. Alla har olika kapacitet till att vara produktiva. För min egen del är det en utmaning att ens hålla en produktiv styrfart 8 arbetstimmar om dagen på jobbet. Oftast är jag väldigt effektiv och får mycket gjort på förmiddagen. Efter lunch sänks min kapacitet rejält. Min energi tar slut. När man således kommer hem efter jobbet och sätter sig och tittar på Netflix (vilket vi inte ens hinner med så ofta på vardagar pga småbarn och hushållssysslor) gör jag inte det för att jag är lat, utan för att jag är helt färdig och bara vill vara i ett vaccum ett tag innan det är dags att sova.

  • Extrovert eller introvert. För att ”orka” vara produktiv och fylla på med energi har vi olika behov. Personligen är jag rätt social och en ”lätt person” att ha att göra med, men det tar väldigt mycket energi för mig. Det dränerar mig att möta nya människor i nya situationer och för att kunna få tillbaka energi behöver jag få vara i fred för att ladda batterierna. Jag förstår att för andra kan det vara tvärtom att de får energi av att utföra och träffa andra människor, men för mig är det dubbelt. Jag gillar det men behöver återhämta mig.

  • Vara med sina tankar. Behovet för att bara få vara ensam med sina tankar är olika, det förstår jag. Mitt behov av att ”få tänka klart” är stort. Ofta gillar jag att planera hur jag ska utföra något och inte bara kööööra och se lite hur det går på vägen. Det är både en styrka och en utmaning för mig. Uppskattar mycket att Fru FF är lite tvärt om och vill mest bara sätta igång och stampar otåligt i startfållan medan jag sitter och kollar väderprognos och bästa körväg för vår gemensamma destination.  

Det finns såklart poänger att fundera på hur vi lägger vår tid och energi. Hur kan vi må bra/bättre som människor efter både våra egna behov men också för att uppnå våra drömmars må. Insikten om mina förutsättningar gör det också enklare att planera och skapa realistiska förväntningar på min tid och aktivitet. Jag kommer aldrig orka jobba heltid och samtidigt skriva böcker eller göra andra projekt på kvällstid. Jag är inte en sån person med den kapaciteten helt enkelt. 

Tidigare blev jag stressad av det här för att jag kände att jag ”ville så mycket mer” än att sitta på kontoret på min ”PRIME TIME” när jag har energi till att vara effektiv och produktiv. Något måste ge vika helt enkelt. I framtiden ser jag mig själv jobba/uträtta ärenden på förmiddagen med sånt jag VILL göra. Resten av dagen ska gå till sånt som jag BEHÖVER. Som återhämtning osv. Har tidigare pratat mycket om behovet att följa våra naturliga cykler i familjen, och det är just det som är målsättningen. Genom att ha satt och arbeta mot målet mot ekonomisk frihet känner jag också att stressen över att inte få styra min tid och uträtta det jag önskar att jag hade energi till har släppt. Det finns en plan och ett ljus på vägen.

I den här strävan ligger även ett behov av att vara mindre effektiv och produktiv just nu i mitt liv. Och det är väl det som är kärnan i att jag reagerar så starkt på sådana här inlägg som handlar om att allt ska skruvas upp ytterligare. Uträtta mer och var mer! Medan jag vill nästan tvärt om bli mindre effektiv, uträtta betydligt mindre och enbart fokusera på det jag vill och behöver. Skala bort resten.

Vad säger ni, är ni görare eller tänkare där ute? Är målet att vara så produktiv som möjligt?

Kommentarer

  1. Jag kan också bli lätt provocerad när folk kör sitt "8 h jobb, 8 h fritid och 8 h sömn"-tal. För som du säger så är en heltid ALDRIG 8 h per dygn. Lägg på dagligt car-poolande av barn i ekvationen och din "fritid" har i stort sett ätits upp. Men, för att svara på din fråga så är jag en doer som ändå insett att jag behöver återhämtningstid i soffan efter kl 20:30 för att kunna fortsätta vara en doer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo länge gick jag med uppfattningen om att det var fel av mig som inte klarade av att utnyttja eller prestera på alla dygnets vakna timmar. Det är liksom så man blir lycklig, trodde jag. Det finns väl en beundran och norm inbäddad i att få saker gjort. Man betygssätt efter sina prestationer. Lyckligtvis blev jag äldre och fick insikten att min lycka inte har något med hur andra ser eller beundrar mina prestationer utan hur jag faktiskt mår av att tillgodose och lyssna på mina egna behov. Mycket ågren släppte med den insikten.

      Radera
    2. Det låter mycket klokt att inte jämföra sig med andras prestationer och åstadkommande. Ska väl erkänna att det inte är min bäst utvecklade förmåga för tillfället men jag hoppas att självinsikt och oundvikligt åldrande genererar viss besinning och att jag en dag kan landa i närheten av din förnöjelse :)

      Radera
    3. Det var nog rätt många år sedan jag slutade jämföra mig med andra. Men att komma till freds med mig själv och min kapacitet var inte så många år sedan. Hur energi och motivation går i rörelser och att jag inte kan satsa för mycket på för många olika saker osv.

      Radera
  2. Jag känner igen det där med behovet att få va själv och ladda batterierna och att glo på Netflix för att "jag bara vill vara i ett vaccum ett tag" Precis så är det, en lagom komplicerad film/serie och min hjärna stänger av och vilar. Nu jobbar ju jag oregelbundet och har alltid sovande natt på mitt jobb så jag har mycket fritid. Ibland kan jag känna en längtan efter att ha ett 7-16 jobb med lediga kvällar och helger eftersom det alltid måste kollas i kalendern om jag kan va med på saker och enligt lagen om all djävlighet så krockar det nästan alltid med jobb. Den längtan försvinner snabbt när jag inser att ALLT måste ske på kvällar och helger.
    Det är lätt att tro att alla andra är effektiva, högpresterande och lyckliga om man tittar på Facebook och Instagram, det gäller att fatta att detta är ögonblicksbilder och många gånger även redigerade till att utstråla just detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad som porträtteras på sociala medier är en intressant diskussion! Måste vara jobbigt med oregelbundna arbetstider. För egen del hade det varit påfrestande iaf då jag ändå värdesätter rutiner i vardagen.

      Radera
    2. Jag klagar inte :) dagarna är regelbundet oregelbundna dvs passen ser likadana ut varje gång. 14-22 sedan sovande jour 22-06 och sedan ett litet morgonpass 06-9.30. Det blir långa pass men det gör också att jag får mycket frihet. Hade nog varit värre om jag hade blandat dag/kväll/natt.

      Radera
    3. tre-skift verkar inte vara någon höjdare. Har bekant som jobbar dygn. Tror det är 7 dygn/månaden. Den tanken lockar mig lite. Det blir många helt lediga dagar då. Eller varför inte flera veckor/månader till sjöss tex och sedan ledig flera månader. Går ju inte så bra med familj såklart men förstår lockelsen med sådana jobb.

      Radera
  3. Bara för att man har tid behöver den inte fyllas. Det blir lite som Parkinsons lag där arbetet alltid fyller ut tiden som man har på sig att utföra den. Man kan bara ta det lugnt och förvara sig själv då och då.

    Skriver litta om detta just nu och kommer imorgon på bloggis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande!
      Hade en intressant diskussion med en nära vän för ett tag sedan. Han älskar att spela spel. Datorspel, brädspel osv. Han störde sig på att många kommenterade att det var "ett slöseri med tid" att lägga ner så mycket tid på "underhållning". Men det var ju något han älskar att göra, varför inte göra det då? Alla kan väl inte hålla på med cancerforskning eller rädda sälar. Folk som jobbar arslet av sig på sina bullshit Jobs med noll fritid eller socialt liv får ju inte en sån kommentar. Inte så att man ligger där på dödsbädden och önskar att man hade fakturerat lite fler timmar på random rapport som arkiverats på valfri statlig institution och aldrig sett dagens ljus. Men jobbar man gör man rätt för sig. Gör man nått man älskar måste det vara "rätt saker" som är av kötthögsnormen i förväg godkända.

      Radera
  4. Har du någon mailadress att maila mig på fruefficientbadassATgmail.com?

    SvaraRadera
  5. Alltså, jag blir så imponerad av dig varje gång jag läser vad du skriver. Du skriver ungefär som jag tänker om väldigt mycket, men du argumenterar vansinnigt mycket bättre. TACK för det!

    Åter till ditt inlägg. Med risk för att låta som en Lyxfällanpappa (som lade 2 h på att titta på diskmaskinen och räknade hela tiden som hushållssyssla) så tar hushållet en hel del tid, likaså att hämta och lämna störiga barn. Min unge tar ungefär 2 timmar att få upp, i frukost och till förskola på morgonen. En vanlig hämtning kräver också runt en timme. Sen ska man dessutom laga en näringsrik måltid, vilket jag tror de flesta småbarnsföräldrar gör dagligen (med fokus på LAGA, inte näringsrik). Det tar definitivt runt en timme att fixa med maten och äta den. Ofta mer. Sen tillkommer tid för diskning och upprensning. Min unge har hällt ut halva köket och lekt att hen lagar mat samtidigt som jag de facto gjorde detsamma. Diskning och städning av det har jag inte ens orkat börja med nu när ungen JUST PRECIS somnat. När är det jag ska bli miljardär, tror du? Är det kl 22 när jag precis blivit klar med disken och ser till att duscha och göra mig redo för morgondagens arbete? Eller är det på natten? Har den som skrev det där ens barn?

    Så många frågor, så få svar. Kick-ass-inlägg oavsett.

    PS. Ja, jag slösade just lite tid på att kommentera och läsa detta. Hade jag istället diskat och fixat på en gång vore jag säkert klar 21.47 istället. Living on the edge här borta!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, tack för kommentaren (och smicker)! Var precis själv fått ungen i säng och tömt diskmaskin och röjt upp i lekhörnan, antar att det är nu de där "8h fritid" börjar? Behöver nog sätta mig ner lite och fundera på vad jag ska göra av de här oceaner av tid...

      Radera
  6. Bra skrivet. Känner verkligen igen mig med energin nivå. Energimässigt tar mitt jobb mer än 10tim, tänk bara på hur ofta jobb relaterade tankar kan dyka upp på kvällskvisten när du har tid reflektera över dagen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm det är en väldigt bra poäng! Minns att jag läst en rapport från en person som räknade på "hur mycket tid vi spenderar på jobbet". Då utgick han även från förberedelser i hemmet och tankar på jobbet. Minns tyvärr inte vem som gjorde den men måste hitta den och skriva ett inlägg. Det handlade mycket om att vi mentalt redan gick på jobbet söndag eftermiddag/kväll och att vi spenderade väldigt mycket tanketid på och om jobbet. Ringer någon vag klocka om att vi egentligen spenderade runt 75h/ veckan "i jobbet" på en vanlig heltidstjänst. Missminner jag mig inte så skulle man räkna sin egentliga timlön utifrån det.

      Radera
    2. Flow-FI, det där låter lite som Vicki Robin ("Your Money or Your Life"). Hon har satt ihop en livsenergikalkylator: https://yourmoneyoryourlife.com/life-energy-calculator/

      Radera
    3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    4. Spännande och tack förlänken ninni! Kollade lite snabbt nu och ska titta närmare och räkna lite senare.
      Måste erkänna att jag inte läst Vickis bok, men hört henne i flertalet intervjuer. Boken står på listan, men känner att jag fått med det primära och hört mycket från henne redan (asbra grejer) så det är inte högsta läsprio just nu. Men det kommer! :)

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt billigt matbröd

It's Alive! (knappt)

Att säga nej till karriären