Subkulturen FIRE


Det finns rätt många subkulturer där ute. Individer som söker sig från strömmen och letar efter en annan väg för att få utlopp för sitt behov att uttrycka sig efter sina egna behov. Dessa individer har en tendens till att hitta varandra, likt det flockdjur vi människor är, och bygga mindre grupperingar utanför den stora sociala eller kulturella gruppen vi tillhör. Jag ser FI/RE eller de som strävar efter ekonomisk frihet som en sådan subkultur. Det kommer aldrig bli en rådande norm och hur mycket man än tycker att det växer så lyfter man blicken så ser man att de endast är ett fåtal procent, om ens det, av den större gruppen. Ett exempel som jag är, eller kanske mer varit, insyltad i är ”hantverksölsscenen” eller subkulturen. Detta fenomen som fullkomligt exploderat de senaste, vadå, 10 åren? De står fortfarande bara för ett par procent av marknaden. Över 92% av försäljningen av öl är fortfarande industriell framställd lager på systembolaget. Något som man inte kan tror när man rör sig i ölnördskretsar som jag gör (men trappat ner). 

När man är mitt inne i en subkultur och omger sig med likasinnade så skapar man lätt ett tunnelseende utifrån sin egen subkultur. Jag gör det iaf, det kanske inte alla gör eller bryr sig om. Och jag säger inte att det är fel heller. Men jag har rört mig genom ett antal sådana här kulturer genom mitt snart 40-åriga liv, allt från metalmusik, fitnessträning, levande rollspel, arkitekturnörderi, hantverksöl osv. Det finns en gemensam nämnare i alla dessa subkulturer och det är en eufori i att hitta likasinnade och viljan att nörda ner sig i varandras liknande uppfattningar kring livet. 

Åter igen säger jag inte att det är något fel i detta beteende, jag själv har och gör det fortfarande. Det är styrkan i en subkultur att få stöd och utveckla sina egna tankar kring kärnan av det man dras till. Men man blir även väldigt mottaglig för andras tankar på ett mindre kritiskt sätt. Det finns mycket oliktänkande kring FI/RE. Bakgrunder och förutsättningar som har lett en in i en FIRE-subkultur. Men det finns även en hel del doktriner som i sin eufori och entusiasm gör det lätt att svälja. 

Och det är väl här jag ställer mig lite frågande. Jag upplever själv att det är lätt att applicera andras behov, lösningar eller drömmar på mitt eget liv. När vi ser en förebild så speglar jag mig själv lätt i den personen. Tänker att det där är livet jag vill leva. Vi tänker ju 80% likadant, kanske de resterande 20% kommer på köpet. Är det så att vi som flockdjur formas av våra kulturer och i så fall till vilken grad? Bryter vi oss delvis ur (för jag tror aldrig vi helt bryter oss ur den större samhällsgruppen vi tillhör) för att senare ”låsa” in oss i en ny? När Mr. Money Moustasche talar så lyssnar man och nickar, ”så är det”. Vi letar efter de som tänkt före oss, vi referera till andras tankar hela tiden i våra diskussioner. Men tänker vi verkligen efter själva alltid? Dras ni med huvudstupa?

Känner någon igen det här beteendet eller känner sig träffad? Hade varit intressant med lite kommentarer kring de här reflektionerna.

Kommentarer

  1. "Men tänker vi verkligen efter själva alltid? Dras ni med huvudstupa?" Självklart. Det är ju ett sätt för hjärnan att spara energi och jag tror att det krävs enorm intellektuell stringens om man ständigt ska utvärdera alla budskap från grunden. Hörde ett Joe Rogan-avsnitt (#1197) om detta idag med Michael Malice (han som skrivit biografin om Kim Jong Un) och de kommer in på detta i ett segment om polarsieringen av amerikansk inrikespolitik. Är det en avsändare man gillar filtrerar man det genom positiva filtret vice versa. Är det en riktigt god vän eller en idol skulle jag svälja det mesta. I fallet MMM skulle det krävas något i stil med barnamord för att jag skulle sluta lyssna.

    SvaraRadera
  2. Jo för egen del krävs det nog lite tid för att jag ska "mogna" in i nya tankar och utvärdera. Sen är jag nog rätt kritiskt lagd. Har svårt för att bara acceptera "sanningar". Ser jag tillbaka på tidigare ståndpunkter jag haft så gäller långt ifrån alla idag. Det kan såklart ha med mognad och att man ändras som person med tiden. Men det är den vetskapen som gör att jag blir lite skeptisk till att köpa sanningar. Jag gillar och uppskattar Brandon- Mad Fientist pga att han ifrågasätter en hel del av sina val mot ekonomisk frihet tex. Något som jag inte kan se på kartan att MMM skulle göra.

    SvaraRadera
  3. Det beror förstås på vad det handlar om men inom subkulturen FIRE är jag nog positiv till det mesta. Som Fru EB skriver så handlar det väl mycket om vilket filter man kopplat på. Maken däremot är nog mer kritisk, som du beskriver dig. Serverar jag inte en meta-studie är han inte villig att köpa budskapet (kanske inte ens då). Han är fortfarande skeptisk till 4 % -regeln t.ex.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också positiv till det mesta inom FIRE och menar inte att jag behöver några metastudier för att övertygas. Vad gäller 4%-regeln är det ett rätt bra exempel där man faktiskt kan vara lite kritisk och inte köpa det som en "sanning". Visst har man gjort studier som visar att den klarar sig med höga procenttal om man jämför med historisk avkastning. Brasklappen här är väl just den som oftast återkommer vad gäller investeringar på börsen att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida. Som ett exempel.

      Radera
  4. Tänkvärt inlägg som vanligt! Och ja, jag känner mig träffad. Sväljer det mesta av FI inom rådande system. Men ställer mig frågande till rörelsens förhållande till miljöproblemen och våra fysiska begränsningar här på jorden. Har hittills inte läst någon teoretisk lösning på ekonomisk tillväxt/ökade miljöproblem eller det faktum att en investerar och plockar ut i ett ohållbart system.

    SvaraRadera
  5. Känner igen tanken! Här hemma har vi också diskuterat oändlig tillväxt i en ändliga värld. Fru FF har ifrågasatt investeringar på börsen utifrån just det du beskriver att vi investerar och plockar ut i ett ohållbart system. Att de flesta som slår sig för bröstet och inom FI och är "miljömedvetna" pga att de köper mindre saker fast egentligen går konsumtionen in på börsen i systemet som producerar. Här upplever jag en tankevurpa. Ingenting är gratis och kommer från ingenstans. Du kanske inte åker till Thailand varje vinter och är inte sen med att påpeka det, fast din indexfond du månadsparar i äger du andelen i resebolagen som får extra kapital för att marknadsföra och ökar antalet thailandsresor så du kan få avkastning och uppnå din 4%-regel. Du konsumerar inte mindre, du flyttar bara din konsumtion inom samma system och är lika delaktig som vilken konsument som helst. För att blotta min egna smutstvätt äger jag andelar i investmentbolag som i sin tur äger både pengatvättande storbanker och oljebolag. Knappast etiska eller miljömässiga högsäten. Bolags hållbarhetsprofiler blir lättare att uppnå ju mer produkttionsindustrin förflyttas utomlands. Bakom de procent du ser på ditt avanzakonto gömmer sig en verklighet och en påverkan som du i allra högsta grad är delaktig i. Ingenting är gratis. Någon jobbar, någon konsumerar, någon marknadsför fram nya produkter och behov, någon hjälper till med att finansiera. Min favoritbloggare Frihetsmamman berör en aspekt i sitt inlägg där hon försöker reklamera fiskpinnar till ett företag hon även är aktieägare i. När företaget nekar så säger hon: "men frågan är om jag borde vara nöjd som aktieägare och skitsur som kund?"
    Börsen är ingen frizon från mitt/ditt bidrag till ett ohållbart system. Däremot kan börsen vara mycket. Det finns faktiskt företag som jobbar för en bättre framtid. Och det är väl här jag har lite desillusionerade tankar om att jag ( eller vi inom subkulturen FIRE) borde bli bättre på att hitta och investera i sådant som faktiskt bidrar till en bättre värld. Såklart att avkastningen kanske blir lägre, 4%-regeln åker ut genom fönstret osv. Men då skulle vi iaf börja prata hållbarhet.

    SvaraRadera
  6. Jag är skeptisk till min natur och det var därför jag inte hoppade på FIRE direkt. Det tog tid att vänja sig vid tanken, försöka anpassa och hacka till svenska förhållanden. Jag tror dock att FIRE är en del av lösningen på det jag känner skaver mest i mitt liv. De sanningar som finns i detta community känns mer skrivna i sten i landet på andra sidan Atlanten. Här känns det mer "what ever floats your boat". Kanske för att det är i någon slags uppstartsfas i Sverige och folk försöker hitta en väg. Det är ju inte jättemånga som faktiskt är FIRE än i Svedala.

    Troru?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag känner väl inte att jag behöver övertygas om FI/RE direkt. Jag är redan övertygad om att det är en bra grundplan för mig och min familj att sträva efter. Däremot så finns det en delar inom FI/RE som jag känner har lite "enkla" sanningar som köps rakt av. Och det är väl det som mitt syfte var med det här inlägget, att bredda diskussionen kring dessa sanningar. Kanske mest för att jag har ett behov av att analysera saker lite för mycket ibland. Men också för att jag vill att det ska bli bättre och mer tydligt. Men det kanske är svårt då perspektiven och förutsättningarna är så olika att det behövs lite enkla sanningar för att spackla igen sprickorna.

      Som du säger kan det nog bli en krock mellan det som kommer från USA och det som är applicerbart här i Sverige. Vi svenskar brukar ha en enastående förmåga att ta till oss nya influenser utifrån och sedan anpassa eller modifiera dessa här hemma. Det ska bli spännande att se hur det utvecklas! =)

      Radera
    2. Brukar det dock inte vara så (eller var förr) att trender var tvugna att ta vägen via Paris eller London för att vi skulle anamma dem - de härstammade dock från amerikatt.

      Radera
  7. Verkligen. Jag är tex väldigt skeptisk mot det ohämmade resande som den amerikanska delen av communityt verkar ägna sig åt. Verkar öht inte reflekteras över hur problematiskt det är att ha resande som livsstil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm, det verkar finnas rent allmänt en del jobb att göra i funderingarna kring miljöpåverkan och FI/RE.

      Jag har nog tidigare nämnt Effektiv Alturism, kommer inte ihåg var bara.

      "En slipad börsmäklare gör kanske mer gott för världen än en volontär i Afrika. Filosoferna Magnus Jiborn och Per Bauhn diskuterar med Carin Ism från föreningen Effektiv Altruism."

      https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1144380?programid=793

      Radera
    2. Jag har också kommit i kontakt med det på annat håll. Detta berör det litta, en go lyssning.

      https://jordanbpeterson.com/podcasts/59-bjorn-lomborg/

      Radera
  8. Intressant inlägg! I fallet MMM så verkar tyvärr idoldyrkan ha växt sig lite väl stor. Även om jag tycker att mycket som han skriver är vettigt så har jag svårt för hans syn på att man ska isolera sig från omvärlden, sluta läsa nyheter och bara hänge sig till källor med en positiv inställning till livet... T ex MMM hemsida! Testa skriv något kritiskt på mustaschmannens hemsida. De två gånger som jag själv lagt ned på tok för mycket tid på att skriva inlägg på hans blogg så fastnade båda i censuren. Nejnej! Jag var både hövlig,saklig, tackade för en bra blogg OCH använde inga könsord. De få kritiska inlägg som publiceras är de korkade som han själv eller någon av hans hejdukar enkelt kan avfärda genom att sätta sig på tangentbordet några gånger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojdå, visste inte att det var så illa som med censur. Haha, det är alltid en bra start att utesluta könsord för att inte bli censurerad på amerikanska bloggar. =)
      Tycker MMM har i de flesta fall har genomtänkta argument på funderingar kring FIRE. Antar att man får det efter levt och funderat kring ämnet så många år som han gjort. Sen tänker jag själv att man allt får vara lite kritisk för vad jag tar till mig och egentligen är min egna önskan om hur mitt liv ska vara. Och det är väl här det blir lite svårt. När man möter någon som "tänkt klart" över ett ämne. Alla svaren presenteras. Det är så lätt att bara svälja. Med lite mognad och ibland distans kan det vara lättare att få en mer "nykter" bild av sin egen del i sammanhanget.

      Radera
    2. Jag håller med om att han har intressanta och genomtänkta argument men han verkar vara tämligen full av sig själv och sin roll som livsstilsprofet...eller ska jag dra det så långt som till livsstilsdiktator. https://www.instagram.com/p/BtDLdzbgg5d/ Kolla! Han har tom fotsoldater som gör hand-i-luften hälsning samtidigt som de hyllar ledarens mustasch! :) Så nu ska jag sätta mig ned och vänta på att Fru EB biter huvudet av mig.

      Jag snubblade över din blogg efter att ha snubblat över ovanståendes blogg. Ölbryggning, självhushållningsdrömmar och gammal lajvare. Låter onekligen intressant. Jag ska helt klart plöja igenom fler inlägg.

      Jag har inte tänkt på FIRE som en subkultur tidigare men det är ju egentligen en form av revolt från den samhällsnorm som råder. En ganska städad revolt men ändå... kan det vara så att det i FIRE kretsar finns en överrepresentation av människor som under sin uppväxt inte känt att de "passar in"? Under sin uppväxt kanske det tog sig uttryck i att de var punkare, synthare, datanördar, rollspelsnördar ja eller vad som då inte ansågs vara typiskt svensson-mainstream. Sen när de sitter där med barn, villa i valfritt medelklassområde och trygg anställning börjar känna att något skaver.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt billigt matbröd

It's Alive! (knappt)

Att säga nej till karriären