Skörda lök

Året i odlingarna har inte riktigt blivit som vi hade önskat i början av året. Projektet med villavagnen och inkopplingen av det kommunala avloppet kom och skuggade mycket av det andra projekten vi hade tänkt ta tag i under våren och sommaren. Men vi pratade om det tidigt och gick in i våren med inställningen att "det får bli lite som det blir". Det har nästan blivit ett motto här ute.

En viktig del för oss att behålla njutningen med att bo såhär är att hålla trösklarna lagom höga och projekten på lagom armlängds avstånd. Skulle vi gå runt här på gården och bara se allt som behöver göras skulle det inte bli lustfyllt att bo såhär. Vi upplever att det finns två sidor på myntet här. Vad som kan ses som en nackdel är att projekten och sysslor aldrig tar slut. Ser vi bara att-göra-listan och inte kan koppla bort blir det stressigt och friktion uppstår. Men fördelen är att möjligheterna är också näst intill oändliga för att skapa och komma på inspirerande nya projekt. Något som ger oss väldigt mycket energi och en livslust. Om jag pratar med någon oinvigd om FIRE (vilket händer sällan nu för tiden) så kommer frågan nästan alltid, "men vad ska du göra om du inte jobbar då?". När man bor såhär känns svaret på den frågan en motfråga; "vad skulle jag INTE göra?" Möjligheterna är många och friheten är lika med livslust för oss.

Den delen som kan ses som negativ hanterar vi genom att prata om våra förväntningar och vad vi orkar eller vill eller måste ske under kommande säsong/er. Vi sänker ambitionsnivån på de saker som vi inte tycker är så viktiga för oss. Ett exempel är att våra närmaste grannar nog klipper sin gräsmatta 2-3ggr så ofta som vi gör. En sak vi diskuterat och kommit fram till att vi har inget intresse av att ha en golfgreen hemma men det ska inte vara svårt att klippa eller ta sig fram heller. Vi lämnar ängspartier för pollinerande insekter som vi slåttrar 1-2ggr om året istället och använder till täckodling. Det här är något som alla inte förstår och vår närmaste storbonde har tex kommit och erbjuda sig att "ta hand om ängen" åt oss, då han troligtvis trott att vi bara inte orkat klippa gräset på hela sommaren.

Häromhelgen var det iaf dags att skörda löken som skulle upp och torka. Det var ingen jätteskörd och vi får se hur länge den räcker. Förra året varvade vi rödlöken men den gula löken tog slut i februari om jag inte missminner mig. I år har vi odlat mer gul lök och vitlök, som inte kom alls förra året.

Lök och potatis är rätt dålig ROI (Return on Investment) egentligen då de är så billiga att köpa. Hade vi odlat för kommersiellt bruk kanske det hade varit bättre att satsa på typ sparris, fast den tar ju också längre tid på sig. Men nu odlar vi mest för att vi tycker det är kul och det ÄR faktiskt en otrolig känsla av rikedom att kunna göra en hel måltid på saker som vi enbart odlat hemma.

Vi har inga ambitioner att bli helt självförsörjande men det skapar helt klart ett merbegär att odla. Bärbuskar, fruktträd osv ser vi som investeringar som kommer ge oss avkastning  lång tid framöver.

Nedan får ni några lökiga bilder.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Enkelt billigt matbröd

It's Alive! (knappt)

Se dokumentären Playing With FIRE gratis.