måndag 9 december 2019

068. Reflektioner på Playing With FIRE och ett tips

Vi var nog en del som såg dokumentären Playing With FIRE i helgen då den lagts ut för en tidsbegränsad gratis åskådning av banken Alley Bank. Poletten trillade ner varför de lagt ut den när skaparen i en scen sitter och produkt-"placerar" ( bada-bom-tsh) sina pengar på deras hemsida i scen i filmen.

Jag tänkte inte ge mig in i någon längre analys av filmen men ville mest stolpa ner några tankar som flög runt mitt huvud när jag såg den. Fru Flow var också närvarande och vi såg filmen tillsammans. Även om hon helt är med på vår resa så är hennes intresse och kunskap om detaljerna kring FIRE rätt låga. Något som ger mig en pedagogisk uppgift att förklara och uppdatera var vi är på vår resa men jämna mellanrum en bra verklighetskontroll för mig själv. När jag pratar siffror frågar hon i känslor tex. Vilket nog är nyttigt för oss bägge i det stora hela.

Så till filmen då. Den är välproducerad och snyggt redigerad. Det märks att skaparen jobbat inom film. Dock troligtvis inte jättemycket med narrativ och dramaturgi. För jag upplevde att det saknades rätt mycket djup och förankring i deras motiv, utmaningar och framför allt UTVECKLING.

De frågar sig rätt frågor, som vad vill jag egentligen med mitt liv och hur ska vi leva det? De hittar en väg (FIRE) och påbörjar resan. Frugans part i det hela är helt klart mest intressant då hennes känsloliv verkar djupast nerträskat i konsuminsmen. Jag hade önskat att vi hade fått följa hennes tankar mer under resan på det avkall och förändringar hon gör.

De (frugan) formulerar en lista på vad som är viktigt i deras liv. Men jag saknar även här att det följer upp den listan genom filmen. Vilka saker gjorde de mer av tex?

De flyttar och börjar spara. Men jag saknar hur det gick tillväga och vilka effekter de hade i deras vardagsliv. Det flimmrar förbi några sparkvotsprocent mellan klippen som inte ger oss så mycket mer än att i slutet så har de (kanske) 10 år kvar till de når FIRE.

De intervjuar en hel hög med FIRE-folk och här blev vi redigt nyfikna på hur deras resa sett ut mer i detalj och hur de uppnådde FIRE och vad det medförde. Jag kände väl till de flesta innan och hade koll på dom men Fru Flow ställde sig frågande vid varje intervju. Tillägg är väl att Vicki Robins fick lite mer utrymme. Men Fru Flow kände ändå att det var rätt simmigt och att hon inte fattade vem hon var mer än författare till boken Moeny or Your Life.

En önskan kanske vore att de hade intervjuat sig själva mer och skalat av några av alla de andra. Ibland kändes det som en bucket list av FIRE-folk som "bara måste vara med".

Nu kanske det låter som jag är väldigt kritisk mot filmen, men jag tyckte den var helt ok. Jag ska nog se om den och se om jag missat något eller får ut mer av den vid en andra tittning. Men just nu känner jag att jag kommer inte minnas mycket från den om några månader.

För er som försöker inviga nya människor, partners, vänner what not, i FIRE så kan jag istället rekommendera Pete Adeneys (Mr. Money Mustache) föreläsning nedan. Den är både informativ och väldigt inspirerande. Det var ett av de bästa pedagogiska korten jag hade när jag skulle förklara FIRE för Fru Flow. Se den med din "inte helt övertygade partner" eller bara för att peppa dig själv på din resa,Filmen Playing With FIRE ligger uppe gratis några dagar till och länken finns HÄR.

Trevlig måndag på er!

/Flow

3 kommentarer:

  1. Ja den var lite tunn, inte konstigt då de är precis i början av processen. Men om de håller i kommande åren så kan det nog bli en ny bättre film när de är i mål, för filma kommer han säkert göra under tiden.

    SvaraRadera
  2. Ja vi kan hoppas att de gör fler filmer framöver!

    Fin avatar förresten, är det Gorillas? =)

    SvaraRadera