onsdag 20 november 2019

064. Jobbigt på jobbet

Häromdagen när jag var på väg till ett möte utanför kontorsbyggnaden bevittnade jag en "situation". Två personer var i någon form av konflikt vid kopiatorn/skrivaren i korridoren. Då jag hade jackan på mig och väntade på en kollega som var på toaletten var jag några meter bort bara under kanske 1-2min. Jag uppfattade aldrig situationen som direkt hotfull men kände av att ena personen (en man) var rätt upprörd och pratade rätt aggressivt, den andra personen (en kvinna) stod vi kopiatorn och skulle ta fram en kopia på något papper och var väldigt tystlåten.

Redan här borde jag läst av situationen och gått in. Men eftersom jag är lite bebisskadad för tillfället med sömnbrist och där ljudnivåer under 90 decibel inom barnskriksvåglängd lätt filtreras bort varken lyssnade jag eller läste av situationen.

För det var tydligen en situation. Det jag vittnade var tydligen en toppen-på-isberget av hela situation. Mannen som var aggressiv var tydligen en fackligt representant från en annan förvaltning och kvinnan en personalare.

När jag kom tillbaka från mitt möte hade jag helt glömt bort situationen när förvaltningschefen stormade in i mitt rum, lätt besvärad. Han ville att jag skulle "lämna vittnesmål om bråket". Lite förvirrad först landade snart minnen och tankar i någon formbar massa och jag hängde med vad han pratade om. På eftermiddagen senare kom personalchefen med sin assistent och höll ett "förhör" på mitt rum.

Snart fick jag lite dåligt samvete att jag inte agerade och gick in i situationen. Desto mer jag tänkte på det i efterhand så var det en utsatt situation för den kvinnliga personalaren. Jag är inte alls en konflikträdd person och har inga problem att öppet konfrontera aggressiva personer i syfte att lugna ner situationer.

Efter jag lämnat vittnesmålet gick jag till en kvinnliga personalaren som sitter några rum bort i samma korridor och pratade med henne. Det var tydligen en väldigt jobbig situation och hon var märkbart upprörd. Jag sade till henne att skulle han komma tillbaka eller om hon känner att hon skulle behöva stöd i någon situation i andra möten så får hon gärna komma och hämta mig så kan jag sitta med som vittne och stöd. En närmare 2 meter 120kg man som närvarar brukar ta udden lite av aggressiva personer med någon form av hävdelsebehov.

Hon verkade genuint lättad och uppskattade erbjudandet. Så det var väl det minsta jag kunde göra efter missat att agera på situationen.

Situationen har dock fått mig att känna en viss lättnad över mitt tidigare val att välja bort karriären  Jag vill inte behöva deala med andra människors problem. Som chef blir alla problem dina, vare sig det är undersåtar, översåtar, sidosåtar eller pengasåtar. Du blir shit master alltså. Alla problem samlas i en skittornado och i stormens öga står du med en dirigentpinne och trollhassel och tänker på nästa golfsemester.

Jag överdriver. Såklart. Men jag skulle inte passa in i en sån roll och är nöjd som jag har det just nu där jag kan vara lite mer av en ensamvarg.

Trevlig onsdag på er!

4 kommentarer:

 1. "Alla problem samlas i en skittornado och i stormens öga står du med en dirigentpinne och trollhassel och tänker på nästa golfsemester." - poesi

  Fy fan att bli utsatt för något sådant och jag har full förståelse för din reaktion. Tycker det var bra gjort av dig att prata med kvinnan efteråt - det måste ha värmt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, det är ju oacceptabelt beteende som den fackliga representanten uppvisade. Vad jag hört i korridorerna så är inte inte första gången heller. Så det samlas väl underlag för att kunna peka på att personen är ett arbetsmiljöproblem och kunna avlägsnas. Känns skönt att slippa ta mer i det iaf. Medmänniska kan man ju vara iaf och stötta de som råkar ut för gränslösa personlighetstyper.

   Radera
 2. Ja, precis så är det. Minus golfsemestern. Men 40 år av styrkelyftande och 115kg kroppsvikt kanske hjälper upp situationen ibland.

  (OBS en lite skämtsam kommentar till ett i grunden allvarligt inlägg).

  SvaraRadera
  Svar
  1. På allvar så tror jag det finns en korrelation mellan ökad styrketräning och minskad mängd skit en person behöver ta. Men det kan ju vara en mental resa också.

   Radera