torsdag 3 oktober 2019

053. Lean FIRE, Fat FIRE eller Lagom FIRE?

En sak som jag gillar med hela FIRE-rörelsen är att det finns så många nyanser. Något som inte är så konstigt kanske då det handlar om en rätt självcentrerad rörelse där jaget och den personliga utvecklingen står för den centrala drivkraften mot individuella mål. Varje individ har sin synvinkel. Sin vision. Sin tolkning av FIRE utifrån sina behov, drömmar och önskemål.

Missförstå mig inte nu då jag egentligen tycker att viss självcentrering är en bra sak. I sak. För ingen kommer uppnå dina mål åt dig och ingen annan kommer leva ditt liv åt dig. Det handlar om att ta ansvar och aktivt förvalta sitt eget liv. Att vara normkritisk och ställa sig själv lite svåra frågor för att få svar på vem man egentligen är som person och hur man vill leva sitt liv.

Sedan tycker inte jag att jagets utveckling ska göras på andras människors bekostnad. Det här är väl en rätt stor gråzon egentligen då alla våra handlingar har någon form av inverkan på någon annan människa. Vare sig det är direkt eller indirekt påverkan. Att medveten utnyttja eller sko sig på andra människor för sin egen vinning går bort i min bok.

Men de flesta gemensamma nämnarna inom FIRE-rörelsen tycker jag bygger på sunda värderingar som fokuserar på rätt saker. Jagets utveckling i en positiv anda helt enkelt. Det finns en förståelse för hur olika vi är som individer och det delas ut råd och tips frikostig genom bloggar och poddar med mera.

En fråga evig som universum är såklart "hur mycket pengar behöver man i passiv inkomst för att gå FIRE?"

Vi kan titta närmare på vad det innebär med Lean FIRE eller Fat FIRE?

LEAN FIRE: I amerikanska kretsar verkar det finnas en allmän vedertagen inkomstgräns på $40 000 per år. Knappt 400 000SEK med andra ord. Det betyder att om du siktar på att bli ekonomiskt oberoende och leva på passiva inkomster så skulle du ha som mål att leva någonstans mellan 0 och 400 000kr per år för att kvala in som en LEAN FIRE. I Sverige tror jag de flesta som strävar efter ekonomisk frihet genom investeringar och passiva inkomster skulle kvala in här. USA är som (förhoppningsvis) bekant ett rätt annorlunda land med andra förutsättningar för sjukvård, tandvård sociala skyddsnät osv vilket kan medföra helt andra omkostnader. Det är också ett land där möjligheterna för högre löner lägre skatt finns för iaf de flesta akademiska grupperna. Detta gör att det blir svårt att direkt översätta undre "brytgränsen" för LEAN/FAT-FIRE till svenska förhållanden.

FIRE: Här rör vi oss istället över den undre brytgränsen och lever ett liv över $40 000 om året, eller i svenska pengar ca 33 000kr i månaden eller 396 000kr om året. Detta upp till ca $100 000 om året som då ska vara den övre brytgränsen.

FAT FIRE: Planerar du att leva över $100 000 om året så är du enligt amerikanska säkra källor (reddit) inne på FAT FIRE. Detta är alltså nästan 1 miljon kr om året.

Vad är då de svenska motsvarigheterna? Var skulle ni säga att brytgränsen går för de svenska motsvarigheten för "smal eller tjuck-Fajer"? Och är det där vi hittar den så kallade "Lagom-FIRE"?

Det handlar såklart om fler faktorer än bara vad man ska leva på. I det flesta fall jag har läst så är det mer hur riskbenägen eller hur många hängslen och livremmar man behöver för att säga upp sig från sitt lönejobb. Alltså högst individuellt och psykologiskt. Är inte livet så för det mesta? Högst individuellt och högst psykologiskt?

För vår del har jag nyligen börjat fundera på detta för att konkretisera vårat mål lite bättre. En passiv inkomst på 15 000kr/månaden eller 180 000kr/året skulle jag "våga" säga upp mig. Detta på grund av att jag är rätt säker på att ha andra intäkter från sådant jag skulle pyssla med post-FIRE. För oss skulle LEAN FIRE vara ca. 15 000kr/mån och FIRE iaf 20-25 000kr/mån. +25 000kr/månaden skulle för oss nog klassas som FAT FIRE. Rätt långt från den amerikanska 83 000kr/månaden

Jag tänker oss att vi siktar på LEAN för att sedan bonusjobba med sånt vi vill (om vi vill) upp till FAT.

Nu har vi en bit kvar på vår resa så de här planerna kanske ändras på vägen. Men det skulle vara kul att höra hur ni andra ser på dessa gränser och vad som skulle vara en svensk motsvarande brytgräns för LEAN/FAT FIRE!
16 kommentarer:

 1. Jag skulle säga att det beror på ens omständigheter och löpande utgifter. För mig hade lean/fat fire legat på 10000 respektive 15000. Men jag antar att det är betydligt högre för någon med barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bra poäng. Vi utgår från kostnader för vår familj med ett barn (snart två) och en hund. Andra pratar om kostnader för en person. Det är ju rätt stor skillnad på omständigheter.

   Radera
 2. Diggar nya frontbilden/loggan till bloggen :) bra jobbat

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Är lite glest mellan inläggen så en ny frontbild får agera likt en grafisk comb over. ;-)

   Radera
  2. Enig med bilden. Snygg!

   Radera
 3. Lean för oss ligger på 22-24K med detta liv vi lever nu - mindre om vi dumpar bilen. FIRE ligger på ca 25-30 K och Fat ligger på cirkus 35 skulle jag tro.

  Det är ändå rätt intressant att vi med hus, barn och bil lever på mindre (per skalle) än vad min mormor får ut i pension och bidrag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är intressant! Vi lever nog på motsvarande existensminimum idag beroende på hur mycket av vårt boende vi skulle få betalt. Vet inte om det är en skrämmande eller lustig tanke...

   Radera
  2. Tycker det illustrerar att man kan ha det väldigt gött för lite. Vi har ganska små omkostnader om man ser till grannarna och peers. Men vi skulle klart kunna göra mer om inte lönearbetet 100% X 2 gjorde tiden knappare.

   Radera
  3. Ja det här är väldigt konstigt. Kan bero på högre hyror/bostadpsriser på vissa orter men visar också på att det är väldigt mycket som konsumeras bort.

   Tänk om vi istället för pengar betalade allt i tid. För det är precis vad vi egentligen gör.

   Radera
  4. Som sci-fi rullen In Time!

   Radera
 4. Skulle man inte kunna tänka så här:

  Lean FIRE: En nivå där du klarar dina kostnader varje månad, men får leva riktigt snålt för att det ska gå ihop. Kan vara 10-15' netto per person och månad?

  FIRE: Dina passiva intäkter ligger på en nivå där du kan leva ett Svenssonliv med villa, bil och en resa till Mallis då och då. Borde vara som en medellön (20-25' netto/pers o månad)

  Fat FIRE: Du kan leva som en höginkomsttagare (kanske från 30' netto/pers o månad och uppåt?)

  PA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, så skulle man kunna lägga upp det. För oss är nog en gemensam hushållsinkomst på 40-50' netto mer FAT är vanlig FIRE dock. Men förstår din tanke kring gränserna.

   Radera
 5. Livet AB kostar i dagsläget cirka 22k per månad att driva runt utan att behöva snåla. Vi bor i bostadsrätt i Stockholm, har bolån och 2 barn, ingen bil. Denna nivå är rätt lätt att hålla och hela familjen trivs bra.
  Vi skulle kunna banta ner utgifterna lite och fortfarande ha en bra tillvara. Därav skulle nog LEAN FIRE ligga på runt 20k, men då skulle tex framtida resor bli svårt att finansiera. FIRE skulle vi uppnå vid cirka 35k per månad, mest eftersom vi gärna vill fortsätta återinvestera delar av utdelningen för framtida generationer, och ha en buffert för framtida utdelningssänkningar.
  FAT FIRE är nog det vi strävar efter i nuläget, detta kan självklart förändras i framtiden, men då siktar vi på en utdelning per månad på iaf 80k, där vi återinvesterar 50% av utdelningen och lever för resterande del. Detta uppnår vi om cirka 13-14 år förutsatt att portföljens bolag fortsätter att dela ut(5%-7%) och höja utdelningarna(3%-5%), ALLT detta under förutsättning att vi inte säljer bostaden och flyttar ut i skogen. Då sjunker ju utgifterna ganska rejält och så även storleken på de nödvändiga utdelningarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Hur tänker ni med sparandet för barnen/kommande generationer? Alltså vad har ni för mål med att spara så pass mycket pengar/passiva inkomster till efter er tid?

   Radera
 6. Den enkla tanken är att starta en stiftelse på ålderns höst, allokera om en del av kapitalet till tex hyresfastigheter/fastigheter. Ge nästa generation något att bygga vidare på utan att servera dom allt på ett silverfat. Vi räknar även med att behöva hjälpa barnen med att komma in på bostadsmarknaden. Förutsatt att dom vill bo i en storstad såklart, där bostadssituationen redan idag är tuff för unga människor.

  Sedan är jag även en försiktig general som gärna vill ha både hängslen och livrem innan jag checkar ut från arbetslivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en spännande och bra målsättning. Det är också en av målsättningarna med att starta ett eget AB, att bygga upp något där våra barn har möjligheten att bygga vidare på ifall de har lust. Visst huvudsakliga anledningen är ju att vi vuxna ska göra det vi vill med vår tid. Men det hade varit roligt att kunna ha möjligheten att ge barnen ytterligare ett alternativ. Såklart med full ödmjukhet och förståelse för att de får hitta sina egna vägar och kanske vill göra nått helt annat.

   Radera