fredag 16 augusti 2019

050. Börjar närma oss första årsavstämningen

Det är inte utan förundran som jag inser att vi börjar närma oss vår första årsavstämning mot målet att bli ekonomiskt fria och sluta våra löneanställningar. Det så kallade "sparåret" som gått har verkligen passerat utan större huvudbry eller personliga ekonomiska kriser. Först trodde jag att vi påbörjade vår sparresa på allvar oktober 2018 men när jag kollade i våra budgetkalkyler visade det sig vara september 2018 som var den första månaden som vi började spara med målet 2026 i sikte. När vi passerat augusti kommer jag redovisa mer ekonomiska detaljer kring vårt sparande som började på nära noll kronor.

I september 2018 hade vi bakom oss en vår och sommar där vi precis köpt och flyttat in på gården. Utgifterna var många och mycket pengar hade runnit iväg på allt från trädgård till elräkningar. Det var den omställningen att flytta från hyreslägenhet till gård med par miljoner i bolån som blev katalysatorn för att formulera våra mål. Innan köpet av gården hade vi "slösparat" ihop några hundra tusen och även betalat av Fru Flows sista studieskuld på 150 000kr. Jag kallar det slöspara för att vi hade inget egentligt mål med vårt sparande då, utan var en konsekvens av att vi inte gjorde av med så mycket pengar. Vi visste att vi ville köpa en gård men när rätt möjlighet skulle dyka upp hade vi ingen aning om. Det visade sig komma betydligt snabbare än vad vi hade trott. Vett nog att pengarna fick jobba på ett ISK fanns iaf och det låg inte inne på ett sparkonto med 0,00% ränta. Men att betala av Fru Flows CSN-skuld vid det tillfället var en missbedömning. Ladorna tömdes när gården dök upp och vi fann oss på noll i sparandet igen.

Föräldraledigheten med baby Flow och att ladorna var tömda ledde oss in i ett samtal i slutet av sommaren 2018 som var början på det hela. Vi kände att vi behövde en plan för att skapa det livet vi vill leva. Länge hade vi vetat hur vi ville bo och att hitta vår drömgård var ett stort mål. Nu var det målet uppnått och vi kunde börja visualisera vår framtid mycket klarare. Något som tidigare var mer abstrakt. Vi började få kontroll på utgifterna, abonnemang sades upp, försäkringar omfördelades med mera. Jag minns fortfarande känslan där jag på en eftermiddag av telefonsamtal till olika företag lyckades spara in 1 200kr i månaden på våra försäkringar och abonnemang. Det var vid det ögonblicket som något tändes i mig och jag kände, "nu kör vi". Vi började införa snålmånader med målet att fyra månader per år maximera vårt sparande och leva så snålt som möjligt. Månaderna skulle aldrig ligga rygg i rygg för att påverka oss för mycket.

Vi beslutade att Fru Flow inte skulle gå tillbaka till ett lönearbete (om hon inte ville) när föräldraledigheten tog slut för hennes del. Hon har under flera år drivit en enskild firma vid sidan av men hade inte jobbat speciellt mycket med den sedan vi lämnade Göteborg våren 2016. Hon vill fokusera på Baby Flow, odlingarna på gården och utveckla sitt eget företag. Det var hennes dröm och det livet hon vill leva. Jag har inget emot att arbeta med det jag gör då jag finner det stimulerande och stundtals roligt. Jag började istället söka efter en bättre utgångsläge i mitt arbete för att känna mig mer fri. Jag bytte tjänst tre gånger tills jag hamnade i en sits där jag hade fått upp min lön till nära brytgränsen för statlig skatt och hade friheten att lägga upp mina uppgifter och projekt mer självmant. Mer lön mindre krav, helt enkelt.  Hemma satte vi målet år 2026 som var lite taget ur luften men det är då jag förväntar mig senast vilja ställa om i alla fall. Vi hade 100 månader på oss att spara så mycket pengar vi bara kunde för att kunna sluta lönearbeta och leva helt eller delvis på passiva inkomster.

Snart har 12 av dessa 100 månader alltså gått. Vi har lagt ner Fru Flows enskilda firma och startat ett AB istället. Hon har gjort ett jättebra jobb för att utveckla sitt eget företag och responsen är över förväntan. Jag ser många möjligheter för att det här kan bli ett familjeföretag i framtiden där vi själva kontrollerar vår arbetstid och mål. Nu kommer snart Baby Flow no:2 och det kommer bli en ny period av föräldraledighet och familjefokus. Som det känns nu kanske jag inte kommer lönejobba hela vägen in till 2026 som tanken var för ett år sedan. Men vi får se. Det är så långa perspektiv och om 2 eller 3 eller 5 eller 7 år kanske livet har förändrats och vi tänker annorlunda och nya möjligheter dyker upp. Jag offrar ändå en del av min frihet för den tryggheten en fast anställning ger. En stadig inkomst och en möjlighet att spara för att kunna bli ekonomiskt fria känns bra just nu.

De senaste året har inte varit jobbigt eller stressigt rent ekonomiskt i alla fall. Att ge oss in på FIRE-spåret har tvärt om frigjort väldigt många positiva effekter i vårat liv. Något som jag kommer återkomma till vid senare inlägg.

Ha en fin fredag och helg! =)


7 kommentarer:

 1. Imponerad av er beslutsamhet kring flytten från storstaden till landet. Att sätta upp målet och genomföra förändringen. Detsamma med ert driv att nå FIRE inom inte alls för avlägsen framtid. Heja er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte annat än att instämma. Vilken rivstart!

   Radera
  2. Vi borde göra en cover: working 9 to 5, saving every dime.

   Radera
 2. Tack bagarn! Det är bara att köra på med det som är roligt och/eller känns rätt så får vi se var vägen leder. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur har det gått med uthyrning av tiny houset? Hyr ni ut det nu? Hur mycket drar ni in på det?

   Radera
  2. Fru Flow har flyttat in med sitt företag där. Först tänkte jag att vi skulle hyra ut den till företaget men sen uppenbarade det sig att eftersom vi räknas som en näringsfastighet med taxeringskod 120 kanske vi inte kan ta ut de 40 000kr skattefritt man kan hyra ut för annars. Har inte hunnit sätta mig in i hur vi ska ta ut hyra från AB:t på bästa sätt. Men det kommer ske viss uthyrning av sovplatser i samband med företaget. Men det är ju ABs inkomst då. Ska prata igen med skatteverket och försöka lägga upp en bra strategi.

   Radera
 3. Fint skrivet, man gläds verkligen med er. Jag känner också igen mig i att när man väl börjat med "sparår" så känns det verkligen inte som en större ansträngning. Jättefint att ni flowar på bra och hoppas på mer redogörelser av det här slaget framöver :)

  SvaraRadera