torsdag 23 maj 2019

044. Stora grejer på gång, del 2

Det är bråda tider just nu i familjen Flow. Många projekt på gång på olika fronter som med familjen, med trädgården och gårdens utveckling. I februari i år skrev jag ett inlägg här på bloggen om att vi hade ett stort projekt på gång. Projektet har nu anlänt och jag tänkte avslöja vad det är för något, även om det är helt installerat och klart.

Vi har i nära släkten en entreprenör som har börjat köpa in och sälja "villavagnar". Det här är alltså tiny houses på hjul som har fullgod standard för att kunna bo där året runt. Släktingen ville först ställa en vagn temporärt hos oss för att senare kunna köra ner den till Spanien om några år eller så. (Folk brukar höra av sig när de behöver plats för att ställa av något stort då vi har plats). Huset är i sig självt inte så "tiny" kan jag tycka utan har en välplanerad boarea på drygt 40m2 fördelat på två sovrum, ett badrum och ett vardagsrum och kök i öppen planlösning där det också finns altandörr ut mot altanen (som vi ska bygga när det är på sin slutgiltiga plats). Det är en bra planlösning och boarean känns betydligt större än vad den är. Jag jämför med den sommarstuga vi hade innan vi köpte gården där huset var på 78m2 och det här upplevs om inte större som lika stort.

Huset rullar in på gårdsplanen.

Hur som helst har diskussionerna under våren gått fram och tillbaka för att landa i att vi ska få behålla det här huset. Detta då entreprenörsläktingen är väldigt givmild av sig men också på grund av att just det här huset är en liten del av ett större sammanhang där det är mindre betydelse för hen. Jag skulle uppskatta marknadsvärdet för huset ligga någonstans mellan 500 000 - 700 000kr och rimligtvis borde gårdens värde öka med motsvarande värde nu. Hur återgäldar man en sån här fin gest då? Det blir såklart svårt men bland annat har jag struntat att ta betalt för arkitekttjänster som jag utfört under våren för släktingen och kommer fortsätta hjälpa till med skissuppdrag, presentationer och ritningar för kommande projekt. I tid och pengar har jag väl kanske återgäldat 1/10 av husets marknadsvärde men vi får också räkna på att vad huset kostat släktingen i inköpspris är mindre än hälften av marknadsvärdet (exakt vilket pris vet jag inte).

Även om en faktiskt värdeökning på gården påverkar bland annat vår belåningsgrad på bolånet så är det inte här det är mest intressant för vår strävan efter ekonomisk frihet. Att sälja gården ingår inte i vår plan för att nå ekonomisk frihet.  Möjligheterna ett sånt här boende ger oss dock många möjligheter på andra sätt. Den rakaste och enklaste vägen hade såklart varit att bara hyra ut huset till tex sommargäster eller kanske en familj året runt och på så sätt få in en hyra på kanske 7 500kr/månaden. Vi vill dock ha tillgång till huset för våra gäster och känner i dagsläget inte att vi skulle vilja ha en annan familj boende på vår fastighet 24/7.

Planen är till en början att Fru Flow kommer flytta ut sin verksamhet från det isolerade garaget till huset. Då hon jobbar med själsligt läkande och utveckling ser vi även ett behov av att bygga upp en restorativ plats/trädgård runt omkring. Något som vi själva vill ha i vår närmiljö, lugn och ro. Möjligheten är utöver de meditationscirklar och behandlingar Fru Flow utför också kunna erbjuda återhämtningshelger där personen som behöver komma bort från sin vardag och landa i ett annat sammanhang kan får möjlighet att hitta sin inre röst igen.

Vi ska måla det falurött som de andra ekonmibyggnaderna på gården.
Och det ska inte stå på där här grusplanen såklart utan ska lyftas
på plats med kran när vi förberett grunden..


Ytterligare en möjlighet jag har tänkt på är att erbjuda huset som en kreativ arbetsplats och hyra ut det periodvis  till tex en stiftelse där författare kan söka för att få ett boende och en miljö för att skriva på sin bok i tre månader. Jag vet inte exakt hur sånt här fungerar men har konstnärsvänner som själva fått liknande arbetsstipendier i form av boende där de kan jobba och söka inspiration i andra miljöer.

Viktigt för oss är i alla fall att det här huset blir en del av det livet vi vill leva och inte bara en pengako där vi hyr ut till hyresgäster som inte bidrar till den miljö vi vill skapa. Kreativ, lugn och reflekterande.

Bonusmöjligheten är att använda huset som drängboende när IGMR rullar in och hjälper till med lite gårdsarbete (dvs filosofiska samtal med skruvdragare och avsmakning av senaste öl-batchen).

På måndag börjar vi gräva för grunden och vi räknar med att få slutbeskedet innan midsommar.

7 kommentarer:

 1. Vackert. Det skulle vara så kul köpa en tomt och ställa upp ett tiny house på 40-45m2 att leva i, helt skuldfria. Lever på 35m2 idag med sambo och hund, det enda jag saknar är ett separat sovrum samt en dörr ut till trädgård/skog.

  Går en amerikansk serie på netflix ”Tiny house nation” väldigt inspirerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror det går hur bra som helst! kanske kan bli lite utmanande med tonårsbarn som bor hemma men det är ju under en kort period.

   Ska kolla in dokumentären. Har kompisar som byggt ett eget hus på hjul i UK och ska köra hit det till sverige i sommar. Ser ut som ett häftigt projekt!

   Radera
 2. Kul! Och rätt oväntat inlägg. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Oväntat som i att det kom ett inlägg (efter frånvaro)? ;)

   Radera
 3. Wow tiny houses! Har benchkollat sånt på youtuben i höstas o var så sugen på att bara dra åt helvete ut i skogen i ett litet hus :)

  Inget ni funderat på innan ni flyttade till gård?

  Måste tipsa om kanalerna på youtube, riktigt bra kvalité på programmen också:

  Exploring Alternatives
  https://www.youtube.com/channel/UC8EQAfueDGNeqb1ALm0LjHA

  Kirsten Dirksen
  https://www.youtube.com/channel/UCDsElQQt_gCZ9LgnW-7v-cQ

  O Netflix som Bagaren tipsar om har även "Ett liv utan lån" med Sarah Beeny (hon med Property ladder). Även det handlar mycket om att bo i små hus, båtar osv.

  SvaraRadera