fredag 10 maj 2019

043. Att spara 7 000kr på sin elräkning.

När man bor i hus är ofta uppvärmning och elförbrukning en stor post. För oss är det samma sak då vårt hus värms upp av jordvärme som den förra ägaren installerat. Vi får således bara en elräkning där vår hushållsel, varmvatten och uppvärmning är inbakat i samma. Jag lade igår upp en bild på vår elförbrukning på instagram men kände att jag ville dyka lite djupare i det här med elförbrukning. Bor man i lägenhet där tex värme och vatten ingår i hyran spelar det här mindre roll såklart.

I januari 2018 flyttade vi in i vårt hus.  Vi hade lite koll på utgifterna, hur värmepumpen fungerade och det ledde till att fler än en chockartad fakturaöppning infann sig under de första 3-4 månaderna i huset.

Den första elräkningen vi fick var på 3 300kr. Jag antog att det var en kvartalsräkning och svor för mig själv att det var jeffla dyrt att bo i hus! Sen sjönk det in. Det var en M-Å-N-A-D-S-R-Ä-K-N-I-N-G. När pulsen sjunkit till samtalston igen visste jag att det här måste styra upp på nått sätt. Och följande månader blev en experimenterande över vad som egentligen drar upp elförbrukning hemma.

Jag började lära mig hur värmepumpen fungerade och sänkte värme till 19 grader. Vi slutade torktumla kläder och hängtorkade istället (vilket man ändå måste göra med många plagg). Vi insåg att golvvärmen i badrummet på nedanvåningen inte var kopplad till jordvärmen utan gick på el (bara här sjönk förbrukningen med ca 300kr/mån). Vi okynnesduschade inte längre än nödvändigt och jag började duscha en del på gymmet på jobbet istället.

Tiden gick och vi märkte inte ens av dessa förändringar i vår vardagsliv. Men jag fortsatte vrida och testa ändå. Jag sänke inomhustemperaturen till 18 grader och hittade att man kunde ställa in en nattemperatur som jag satte på 16 grader (då vi ändå sover, oftast med barn och hund i sängen samtidigt så det är knappast brist på värme på natten!)

Jag följer med intresse hur vår elförbrukning sjunker. Och i år har vi hittills sänkt vår elförbrukning med -35% i jämförelse med förra året. Håller vi samma styrfart resten av året så är det i rena pengar en besparing på över 7 000 kr på våra skattade pengar.

Här ser jag gärna minustecken framför procentsatsen!


Vidare har vi en plan på att installera solceller på ladugårdstaket. Det är en del av planen att använda gården som en ekonomisk motor. Det är en investering som jag räknat en del på och förbrukningsmässigt skulle det enkelt täcka gårdens elbehov. Nu är det bidraget som fanns för solceller fryst i nuvarande budget. Så vi får se framöver om eller när det kommer tillbaka. Kommer i dagsläget att det är en förutsättning för att sjösätta det projektet. Alternativt att köpa celler direkt från Kina. Det kommer inte ske i år ändå då vi har tillräckligt att göra med andra projekt!

Trevlig fredag på er!

21 kommentarer:

 1. Imponerande. Jag stängde av allt i vårt hus när vi var iväg ett par veckor. Kul att se när elförbrukningen låg på cirka 3kWh per dygn. Kyl/frys var på och några lampor på timer. Varmvattenberedare och handdukstork av :) Laddade även ner appen Greenely där man kan se elförbrukningen timme för timme med något dygns fördröjning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också testat greenly-appen och det är intressant att få en jämförelse av sin elförbrukning med liknande hushåll! Att kunna logga sin elförbrukning timvis är ett väldigt bra sätt att skapa förståelse för vad som drar iväg kostnaderna i hemmet. Har ni gjort några förändringar sedan ni testade appen?

   Radera
 2. Försökte läsa på om solceller för ca 1 år sedan. Slutgiltiga bedömningen för mig var att vänta

  Jag har ett hus med optimalt läge och ca 150-160m2 tak i söderläge utan skymmande träd.

  Denna produktionsenhet skulle lätt täcka våra behov och vi skulle få el över att sälja.

  Dock så skulle vi vara tvungna att investera i högre säkringar vilket med vår el-näts-leverantör skulle innebära en rejält ökad kostnad. Har just nu 16A....20A är lite dyrare men 25A var det som krävdes på de installationer jag tittade på. Vid 25A så kom du upp på företag- och inte villa-priser vilket skulle äta upp en stor del av vinsten.

  Jag kunde också se att en stor del av vår el konsumeras inte dagtid utan under andra delar av dagen.

  Sammanfattningen blev att jag väntade med solceller tills vi har el-bilar och möjlighet att lagra ett dygns el. På så sätt kan solcellerna lagra dagens sol och sedan kan vi ladda bilar och köra tvättmaskinen på kvällen.

  Det enda som gör mig lite ledsen är att jag inte är med och driver utvecklingen. Men tittade på energiutredningens? bedömning av kostnad per producerad kWh och solceller är inte kostnadseffektiva i nuläget ännu. Men kommer att bli.

  Räknar med att ha solceller på taket inom 10-15år skulle jag tro.


  Med vänlig hälsning
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Det händer väldigt mycket och väldigt snabbt inom området solceller. Kina driver på och deras produktion gör att priserna, och med det kostnadsbesparingar ökar. Det blir bara billigare och billigare. Vi kommer också vänta ett tag till. Eftersom vi har gård så har vi redan idag 20A som standard men möjlighet för mer då det funnits tidigare produktion där.

   Läste en intressant rapport om att nybyggda hus kommer får svårare för att klara av en anpassning till elbilar tex. Man pratade då mest om flerfamiljshus och att ha kapacitet att ladda bilar för alla boende samtidigt. Detta för att de är planerade för att våra så energisnåla.

   Har du kollat upp möjligheten att sälja elen? Tänker att då behöver den inte lagras utan du säljer elen dina solceller producerar och du köper din el via nätet när du behöver den. Är inte så insatt i hur det fungerar. Men jobbar typ vägg i vägg med energirådgivaren på jobbet och kan fråga och återkomma.

   Radera
  2. Jo. Det är möjligt att sälja elen. Men mest tjänar jag på om jag bara använder elen själv.

   Huset är värmt med fjärvärme så det är kyl/frys, lampor och datorer som drar ström. I framtiden sannolikt laddning av elbil.

   Som det ser ut just nu skulle jag sälja el under dagen och köpa el under kvällen.

   Jag skulle tjäna pengar på att sälja el, men bekymret är att elen inte produceras efter behov utan efter väder.

   Om alla skulle skaffa solceller idag skulle variationerna bli för stora. Hittar det inte utredningen nu då jag inte kommer ihåg namnet på stats-verket ....energi någonting. Som kollade vad det kostade att tillverka el i olika system och hur "lämpligt" det var att stå för en bas-el. Dvs hur snabbt det kunde ge mer el efter behov.

   Vattenkraft var klart billigast. Och snabbt att starta om jag minns rätt, men inte lika snabbt som gas nedan
   Kärnkraft var därefter billigast (ja med lagring) men tog några minuter att skruva upp effekten.
   Kol och gas kostade mer, men just gas var tydligen mycket snabbstartat

   Sol och vind gav effekter men tyvärr resulterade de i stora mängder till att kräva gas/kolverk för att kunna fortsätta ge ström vid moln eller stiltje. Dvs för att kunna ge landet ström så behövdes de smutsigaste verken kombineras med de renaste för att det skulle fungera.

   Därav att jag väntar. Med ett dygns lagring skulle jag kunna spendera bara min egen ström och och sälja av ström efter behov, inte efter vad som produceras.

   Prismässigt verkar solceller även bli ca 5% billigare per år.

   I framtiden med sannolikt 2 elbilar som skall laddas (men på kvällen/ natten) så blir konceptet solceller+energiförråd perfekt.

   Som det är nu så är det för mig inte värt det. Lite surt att inte bidra till utvecklingen. Men just nu är det entusiastprodukt enligt mig. Eller rättare sagt mellan entusiast och mogen produkt. Jag tänker vänta 5-6år och titta igen. Förväntar mig dock att det kommer att sitta solceller på taket inom X år .

   Mvh
   Thz

   Radera
  3. Intressant, du verkar betydligt mer påläst än mig inom området. En lagringskapacitet av elen tror jag blir en förutsättning i framtiden för kunna göra husen självförsörjande. Tror även att det kommer bli en norm att husen ska vara enskilda enregiförsörjda enheter i framtiden. Vet inte hur det går för dom men Tesla höll väl på att ta fram ett husbatteri, Powerwall eller vad de kallade det för.

   Jag skulle kunna tänka mig att sälja överskottet från våra framtida solceller. Även att producera ett lite större överskott. Vi ha drygt 450m2 ladugårdstak i bra läge för att kunna installera. Men det ska gå ihop ekonomisk också så vi får se hur det blir i framtiden.

   Radera
  4. Optimeramera19 maj 2019 23:07

   Jag har också varit intresserad av att installera solceller på vår nybyggda villa. Tak i rakt söderläge.Men hur mycket jag än ville ha de där förbenade solcellerna så talade all fakta emot att det var en vettig investering. Och då räknade jag med det tidigare bidraget. Om jag räknade med att göra en stor del av installationen själv och om jag bortsåg från vad installationskostnaden hade gjort på en halvsur börs så tog det ändå för lång tid för att det skulle vara en god gärning för min ekonomi.

   Ursprungligen så var det dock miljötänket som fick mig intresserad av solceller. Några timmars googlande fick mig dock att ifrågasätta solcellers vara på ett hustak i Sverige. Det är en väldigt energiintensiv process att framställa solceller och de framställs ofta i länder som har relativt smutsig energi(tyskland, kina. Fanns från Sverige tidigare där de producerades med ok energi...tyvärr kånkade företaget). Gör man en livscykelanalys på de olika energislagen så ser det inte topp ut för solcellerna. Vattenfall har en sammanställning. Snabbgooglade nu och fann en länk här. https://1.bp.blogspot.com/-33hIzM4nwIY/Ws9LiLMB0hI/AAAAAAAAxxE/Ga2F6cEJ2vw7xyA91w24Fv5PF_r2krwMwCLcBGAs/s1600/co2.png

   Jag tror att om det ska ett vettigt alternativ ur miljösynpunkt så kan solcellsparker i södra Sverige gå att räkna hem. Men då är det nog ett måste att de kan följa solen, är proffsig optimerade och sånt tjohej. Inget villatak. :)

   Solceller producerar som mest energi då en inte behöver det, på sommaren och knappt nått då det faktiskt behövs dvs på vintern. Alla villägare med solcellstak kommer alltså behöva sälja sitt överskott på sommaren. Hur mycket en får för elen i framtiden är svårt att veta då en inte riktigt sitter med och bestämmer i det gänget. Lagringslösningarna var löjligt dyra för ett år sedan trots bidrag från staten.

   Äh nu låter jag som riktigt bitter antiallt apa. Jag ville ju faktiskt ha solceller på taket...men hur jag än vände och vred på det så kom jag fram till att om man nu nödvändigtvis måste ha solel så köp den från ett proffs med anläggningar som kramar ur den sista kwH ur varje kiselcell.

   Radera
  5. Hej Optimeramera,

   du har väldigt bra input och intressanta tankar. Solenergi är en bransch som det händer väldigt mycket i och jag tror utförandet kommer bli något annat än regelrätta solceller. Tex takpannor, fönster eller fasad material med inbyggda celler.
   https://steriks.se/om-st-eriks/st-eriks-presscenter/st-eriks-lanserar-solcellsintegrerad-takpanna/

   När det gäller miljökostnaden för produktionen av själva cellerna så tänker jag att all omställning kommer kosta i en början. När fabriker och annat drivs av bättre energikällor, forskningen kommer längre och ändliga naturresurser kan väljas bort. Det är klart att en befintlig industri kan producera en vara mer "miljömässig". Elbilar är väl ett sånt exempel som hamnar i blåsväder pga utsläppskostnaden per bil. Det säger sig själv att producerar du 100 000 bilar med dieselmotorer i en fabrik under ett år så är den fabriken mer optimerad och du kan sänka kostnaden per bil rätt rejält. Precis som köttlobbyn kört på att uppfödning av nötdjur med tillväxthormon och antibiotika är mer miljövänligt för att djuren tar mindre yta (kan bo trängre då antibiotikan gör att de inte blir sjuka) och de växer fortare och kortare tid innan slakt så de hinner släppa ut mindre metangas. Nu sidospårar jag lite här, men det jag vill komma till är att många branscher optimerat sig med tiden, men det behöver inte betyda att deras produkt är bra. Jag tror förnybar energi som tex solceller är framtiden men vi är i början av en omställning nu och det kommer kosta, men jag ser det inte som vi har nått val då fossila bränslen håller på att spela ut sin roll.

   När du räknade på investeringen beaktade du att elpriserna med största säkerhet kommer öka? Genom att producera el (och sälja överskottet) räknar jag med att man också parerar en utgiftsökning.

   Radera
  6. Optimeramera21 maj 2019 23:15

   Jag räknade med dagens elpris för att parera att en eventuellt skulle få mindre för såld el framöver. Som jag uppfattade det var dagens system rätt fördelaktigt för småproducenterna. Jag skrev tom ett inlägg på bengts villablogg som är ett rätt etablerat hangout för solcellsentuaster. De höll tyvärr med om att det var svårt att räkna hem investeringen om en tog hänsyn till börsavkastningen som investeringskapitalet skulle kunna ge.

   Jo jag tror också att solceller kan komma att bli vettigt ur både miljömässig och ekonomisk synvikel men vi ser inte ut att va där än. Kanske att elbilar kommer att vara ett av stegen åt den riktningen då de kommer att öka elförbrukningen på sommaren då vi får ut som mest av cellerna.

   Tills dess så tar jag den enkla vägen och köper el märkt med bra miljöval och försöker minimera förbrukningen i den mån det går då man har en fru som trivs i tropisk värme.

   Du som har en gård kanske skulle kolla upp vertikala vindkraftverk som alternativ? Själv hittade jag inget vettigt för en villatomt. :)

   Radera
 3. Jag satt igår och googlade lämplig inomhustemperatur inför flytten till landet. Någon myndighet (socialstyrelsen?) rekommenderar minst 20 grader inne. Ett idealt inomhusklimat är enligt dem "när man inte känner av det" vilket för mig inträffar vid typ 27. Nej okej men 22-23. Hur känns det med 18-19 grader inne? Fryser ni inte? Min plan är att skaffa underställ och varma sockor till alla. Över min döda kropp att betala 3,3'/månad i el (vilket är ett mycket plausibelt scenario om 11-åringen får sin temperaturönskan igenom).

  SvaraRadera
  Svar
  1. 18,5 grader helt OK. En filt i soffan och en kopp te höjer. Är ute rätt mkt och om man kommer in och är nedkyld har jag en underbar värmefilt från Rusta som gör att man snabbt får upp värmen.
   Jag bor för stort för att hålla 20 grader, men huset är gediget 1800-talsbygge med timmerväggar så det är ingen snålblåst inomhus.

   Radera
  2. Det kan kännas stundtals lite kyligt med 18 grader. Huset vi bor i är även från 1800-talet så även om förra ägaren lade ner 1,2 miljoner för att renovera upp det så är det ju direkt i närheten av ett passivhus. Men vi har ofta tjockare sockar på oss och en tröja så är det lugnt. Det är oftast bara några få månader om året också och värmen vandrar uppåt på övervåningen där vi sover. Det kan vara lite kyligt på nedervåningen på morgonen innan huset kommit upp i dagstemp från nattens lägre temperatur. Men vi är bägge vuxna som faktiskt hellre har det lite kyligare än för varmt. När vi kommer hem till folk som har 23-25 grader får vi ofta panik efter ett tag och måste gå ut för att svalka oss.

   Radera
  3. Skillnaden är som sagt är om man vill kunna ha en inomhusuniform bestående av underkläder och t-shirt typ. Då är nog 18-grader lite kämpigt. Kan man stå ut med en mysig stickad tröja och stickade tjockstrumpor så upplevs det inte som en problem.

   Radera
  4. Jamen gud ja, jag tänker mig att vi köper långkallingar en masse dessutom. OCH naturligtvis yllestrumpor mot golvdraget. Det råder lite delade meningar om hälsa och inomhustemperatur. Har du några tankar där?

   Radera
  5. Upplever det inte alls så kallt att det behövs långkallingar, men det är gött med goa yllestrumpor. Nu värms köket och hallen med golvvärme så det är alltid varmt när värmen är på, vilket är bra för barn som gillar att åla runt på golvet.

   Jag har inte läst eller göra något om inomhustemperaturen och hälsa. Skulle de vara skadligt menar du? Vet bara att jag mår dåligt om det är för varmt och får lite panikkänslor efter ett tag. Har tex väldigt svårt för att bada bastu och inget jag gör med glatt humör.

   Radera
 4. Intressant och grymt jobbat! Jag undrar hur mycket det skulle påverka värmen om man hade tjockare gardiner man drog för alla fönster på nätterna och sedan inga gardiner när solen var framme. Minns ett program med snålisar som gick på tv där en man brukade lägga ut petflaskor fyllda med vatten på vintern och sedan när de blivit is la han de i kylen så att de hjälpte till att hålla kylan utan att man behövde använda särskilt mycket el.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Efter mina år i UK är min erfarenhet att tunga gardiner hjälper till att skydda mot kallraset i fönstret väldigt bra. Kanske inte så bra som ett vettigt fönster, men det verkar vara för mycket begärt ibland.

   Har läst att frysen drar mindre om den är full också, så det kan nog vara vettigt att ha den full med vattenflaskor om man pallar sånt. De gör inte jag dock.

   Radera
 5. Snyggt jobbat. Det gäller undersöka var värmen försvinner för kunna åtgärda.

  Jag gillar iden med solceller och jag har själv kollat på off-grid stugor med driftskostnader om 800kr/mån. Se nedan inlägg.


  https://utdelningsbagaren.blogspot.com/2019/01/leva-off-grid-for-800krmanad.html?m=0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan verkligen förstå charmen och attraktionen av ett off grid-boende. Men det är inget för oss tror jag. Kan ändå tycka det är lite skönt med kommunalt VA osv. :)

   Radera
 6. Fattar jag det rätt om du räknar med att spara in knappt 4000 kWh och att det är värt 7000:-? Det låter väldigt dyrt med 1:80 per kWh, kan du inte byta avtal?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym! Bra poäng du kommer med. Nu blir 35% av förra årets förbrukning (15 126kwh) visserligen 5 294kwh och det blir 1,32kr per kwh med en besparing på 7 000kr. Nu har vi rörligt elavtal och den kostnaden vi kan påverka genom minskad förbrukning ligger på 1,13kr per kwh (inräknat elpris, elöverföring, energiskatt och moms. Jag hade bara räknat på 35% av vårt totala elpris och det blir ju missvisande då vi inte kan påverka de fasta avgifterna. Rätt siffra hade ju således varit 5 982.22kr vi sparar om vi förutsätter att vi behåller en förminskad elförbrukning på 35% året ut och att elpriserna inte ändras. Det senare är ju inte så troligt scenario i dagsläget.

   Radera