tisdag 7 maj 2019

040. Det handlar om det större valet

Ibland stöter jag på en missuppfattning riktat mot sparsamhet i allmänhet och FIRE-strävande människor i synnerhet. Nåja, de flesta vet inte ens vad FIRE är eller vad det innebär och förklarar man det så mottages det som vatten på en gås. Men en sak som de förstår är att man väljer att inte spendera sina intjänade pengar i onödan. Det "snålas" alltså, tycker många. Och det är här jag tycker missuppfattningen kommer in.

När en person inte förstår eller vill se anledningen till en annan människas val förstår personen inte valet heller. Inom FIRE-kretsar pratas det mycket om billiga alternativ och hur man kan spara in på tjänster och varor som trots allt måste handlas. Det går ju inte att leva på luft och någonstans måste man ju ändå bo osv. Men i grund och botten handlar det om ett större val.

Jag vill inte hymla med att jag skulle vilja ha mer pengar och leva på en större budget än den vi lever på idag. Jag skulle såklart gärna hellre handla maten från lokala bönder istället för Eldorado-varor på Willys. Jag skulle såklart gärna äta ute oftare på riktigt bra restauranger. Jag skulle såklart gärna betala för tjänster som jag tycker är döden att utföra själv.

Men varför gör jag inte det då? Varför ska det hållas på att "snålas" så mycket?

Det handlar om det större valet. Priset vi betalar med vår nedlagda tid på lönejobb för att betala alla dessa varor och tjänster gör det inte värt det. Jag tar inte med mig lunchlåda V-A-R-J-E dag för att jag avskyr att äta lunch ut. Utan för att varje låda för mig ett litet steg närmare mot att frigöra tid för mig själv och min familj i framtiden. Sparkvoten i procent varje månad betyder inte i sig inte mer än att det är ett steg närmare mot att frigöra tid för mig själv och min familj i framtiden.

Jag vill dock inte låtsas om att det är en dans på rosor att spara 60-70% av sin inkomst varje månad. Visst det går (och det går förhållandevis enkelt för många) men det är fortfarande kantat av väldigt många aktiva val där vi väljer bort mycket konsumtion som vi faktiskt skulle vilja göra. Sådant vi är intresserade av eller tycker är rätt, som att handla mer lokal mat för att stödja en levande landsbygd där vi vet att det är schysst djurhållning eller jordbearbetning osv. Det är ett rätt tufft val för oss att välja bort detta under de åren då vi försöker bygga upp vårt sparkapital. Och visst, det är ett egocentriskt val vi gör i strävan efter vårt självförverkligande. Är det mer eller mindre egoistiskt än att konsumera upp 4 planeters resurser på nya mobiltelefoner och andra prylar som gemene svensk gör? det vet jag inte.

Hur mår du lilla vän? Vill du ha lite Eldorados frysta ärtor? Nya Iphone kanske?


Det jag vet är att vi gör ett större val när vi avsäger oss saker vi egentligen skulle vilja lägga pengar på. Och de valet är inte alltid självklart eller enkelt.

4 kommentarer:

 1. Hade en diskussion med en kollega på jobbet om FIRE och hon hävdade upprepade gånger att det är "naivt" att gå i tidig person. Jag förstod verkligen inte vad hon menade och hon hade svårigheter förklara sig.

  Det är väl snarare naivt fortsätta i ekorrhjulet, jobba på ett jobb en vantrivs med. Det är naivt att inte se hur mycket annat underbart livet, naturen, människor kan erbjuda i utbyte än ett kontorsarbete slaveri för ägare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns som ett klassiskt bemötande. "Det är omöjligt. Det kan du drömma om." osv. Vet inte var oförmågan att ta in det man säger kommer ifrån. Men har en teori om att det grundar sig i att man är så låst och indoktrinerad i samhällsnormen att alla alternativa tankar blir löjeväckande och omöjliga att ta in.

   Medan man själv tänker hur ofattbara fenomen som tex att take away-kaffemuggar blev någon form av globalurban statusattiralj som alla ska springa runt med för att påskina sitt mycket upptagna och framgångsrika liv. Sånt får mig att rycka på smilbanden (och gråta lite inombords).

   Radera
  2. Det upplevs nog naivt för folk som inte tänkt färdigt riktigt. Så var det nog själv för många av oss innan vi faktiskt började räkna konkret på vad det innebär. En bra sak med detta är att du inte heller helt enkelt satsar på "spara 25%" och sen är det max. Utan när resan väl är igång går det lite av sig själv när väl du har hittat rätt mindset.

   Lite som att träna och om du gillar det, din träningsrunda år 1 skiljer sig stort från år 4 då vi alla vill framåt på något sätt.

   Det är en stor myt att alla måste jobba 8-17 tills dagen vi nästan dör. Eller till och med en lögn..


   Radera
  3. Du har en bra poäng där. Det handlar nog mycket om var man står i sina egna insikter. Sen tror jag mycket handlar om personlighetsdrag också. Många, säger inte alla, men många som snubblar in på FIRE-spåret kommer från någon form av frugalt leverne redan inne. Det är lättare att ta till sig och VILJA förstå om tröskeln är låg. En person som älskar att jobba och tjäna pengar och spendera dessa pengar har nog svårt att förstå varför man skulle vilja spara för FIRE.

   Radera