måndag 6 maj 2019

039. Amortera eller investera?

För snart 1,5 år sedan köpte vi vår gård. Vi hade en del sparkapital då men det räckte bara till handpenningen på 15%, lagfart och pantbrev. Eftersom fastigheten är taxerad som lantbruksenhet och inte vanligt småhus har flera banker en direkt ovilja att ge ett bolån på mer än 75% på fastigheten. Vår dåvarande bank SEB sa blankt nej till att belåna oss 85% och andra kom men förslag på 75% bolån och 10% blancolån med ränta på minst 4-5%. Det hela ledde till att alternativen var få för att få ihop en skälig kalkyl. Den lokala sparbanken på vår ort var dock behjälpliga med att ge oss ett lån med samma ränta på alla lån.

Upplägget blev två st bolån på sammanlagt 75% och ett banklån på 10% av fastighetsvärdet, samtliga med 1,42% rörlig ränta. Vid årsskiftet valde jag att binda de två stora bolånen på 3 år på 1,52% ränta. och behålla det lilla lånet (på 10%) fortsatt rörligt. Vad jag läst mig till så är det alltid en dålig affär att binda bolån. Varför gjorde jag det då?


 1. Jag ser räntan som väldigt låg för tillfället och risken att banken höjer min ränta inom tre år är rätt stor.
 2. Jag ser det som att köpa oss lite trygghet i att veta vad vår månadsutgift för lånet blir de kommande tre åren och vi kan bättre planera vårt sparande och investerande.
 3. Om tre år så räknar jag att vi har tillräckligt med med kapital för att kunna lösa delar av lånet och således flytta det. Alltså konkurrensutsätta vårt bolån bättre än vad vi kan idag. 


Det visade sig att jag inte behövde vänta mer än en månad efter jag bundit den större delen av bolånet innan banken höjde sin styrränta och det lilla lånet (som fortfarande är kvar som rörligt) höjdes till 1,65%.

Pengarna på börsen går runt runt runt. Runt runt runt.


Planen har varit att pumpa in alla våra sparpengar i billiga fonder på ISK då vi försöker bygga upp en snöboll och få så mycket ränta på ränta vi kan. Nu har vi haft en stark börs i början av året och nära 25% utveckling för vårt investerade kapital. Jag blir sugen på att lösa det lilla lånet med investerat kapital för att dels bli av med det och ta ett stort steg mot vårt mål att bli skuldfria. Men också för att sänka risken lite. Med risken menar jag scenariot att en större nedgång på börsen kommer i samband med att räntorna på lånet stiger. Det blir alltså en form av att "ta hem lite vinst" för att betala lånet. Lånet är på ca 260 000 kr och vi skulle kunna lösa det idag.

Det som tar emot är att jag vill hålla mig till strategin av att bara få in så mycket kapital vi kan i vår pengamaskin. Vi har inte så många år på oss och ingen vet hur börsen kommer gå. Att försöka tima upp och nedgångar tror jag inte på i det långa loppet. Att amortera lilla lånet ger oss ca 800 kr mer i månaden att investera i ISK också (när vi inte behöver amortera 2% och betala ränta på 1,65%) I det här fallet tror jag att det finns en vettig grund i resonemanget. Men blir velig och vill egentligen hålla mig till planen och fortsätta trafikera motorvägen från mitt lönekonto in till ISK City.

Hur hade du gjort? Amorterat eller investerat.

6 kommentarer:

 1. Amorterat bort topplånet sen investerat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är rätt lockande i dagsläget!

   Radera
 2. Jag tänker också ofta på om man ska amortera lite extra eller investera pengarna, det är en svår balansgång och det finns för och nackdelar med båda.. Det jag tänker är att ni hoppas väl att utvecklingen på investeringarna ska ge mer än vad ni nu har i ränta och amortering, det vet man såklart inte för enskilda år men över tid bör ni ju tjäna på att ha dem investerade.. Men som sagt, svårt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis! Vi utgår ju från att kastningen från investerat kapital ska överstiga räntan på bolånet. Vilket historisk data get stöd för. Men kortsiktigt (som i 5-8 år) är det ju ingen garanti för att det faktiskt det. Vi amorterar 2% idag och det skulle inte vara någon privatekonomisk kris om räntan skulle skjuta i höjden för vår del. Men det skulle såklart innebära att vi skulle skifta fokus från investering till amortering.

   Skulle börsen sätta sig 20-40% idag så skulle vi "förlora" en hel del pengar som vi skulle kunna amortera med. Ser amorteringen som en "säker" investering med väldigt låg avkastning, dvs insparade av ränta. Även om räntan bara är på 1,52% idag så betalar vi det även med skattade pengar med allt vad det innebär.

   Jag tror vi kommer avvakta lite med att klump-amortera bort det lilla lånet och se vad som händer med den rörliga räntan. Börjar räntan klättra så kan vi alltid klippa bort det direkt.

   Radera
 3. Jag hade gjort lite både och. Är i liknande sits men på topplånet är det kvar ca 42000 vilket såklart gör det enklare.

  Jag försöker se på procenten som vi kan tjäna för att ta beslut. Lånet kostar 1,4%, men en amortering är ju garanterad, det vill säga 100% säkert att mina kostnader sjunker när lånet sjunker.

  Investering i indexfonder kan ge mellan 6-12% och är trolig men knappast garanterad och svänger över tid.

  Om du amorterar ner och då får ytterligare 800kr extra per månad får du fråga dig hur mycket det är värt. En tankelek jag brukar köra med är: hur mycket i utdelningsaktier behöver jag för att täcka en viss kostnad eller summa. I detta fall behöver du då spara ihop ca 200.000 för att få ut 800kr/månad. Teoretiskt och uppskattning alltså. (utdelning på 5% årligen ger 0,05*200.000 = 10.000kr delat på 12 månader blir 833kr/månad)

  Ska du då amortera bort för att "få in" 800kr eller ska du investera 200.000kr? Vilket tar längst tid? Återigen, 200.000 investerat är en chansning, amortering 200.000 är garanterad. Det är 800kr du aldrig någonsin behöver jobba ihop igen om du amorterar bort dom, så länge du inte tar nya lån men det ingår knappast i din plan?

  Det här hjälper mig att ta beslut när det kommer till investera eller amortera.

  Det jag kommer att göra är att ta mitt månadssparande och dela i hälften, 50% till investeringar och 50% till amortering. Det och hela min buffert gör att topplånet är borta innan sommaren är över. Min buffert får jag därefter bygga upp igen. För min del handlar amorteringen om 2000kr/månad +ränta 1.39%.

  Eller som jag ser det, när augusti är förbi har jag 2000kr extra per månad, som en sorts löneförhöjning. Inte matematiskt korrekt men känslan är värdefull, jag kommer att sova gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt omfattande svar Oberoendefrihet!

   Det är en väldigt bra poäng i att räkna utdelningsaktier som i ditt exempel. Vi har som mål att vara skuldfria vid exit, exakt hur vi ska göra det är jag inte helt klar med dock. Det kanske blir så att med en fortsatt låg räntemiljö att vi börjar amortera av med avkastningen från investeringar utan att röra kapitalet när vi nått målet med investeringarna. (dvs 3 000 000kr eller 10 000kr/mån beräknad avkastning)

   Men som du skriver att dela upp den 50/50 investeringar och amorteringar är också en väg som jag ska fundera lite på och räkna på. :)

   Tack för input!

   Radera