tisdag 2 april 2019

033. 300 000kr extra om året.

Jag brukar inte skriva så mycket om summor och pengar gällande vårt sparande här på bloggen. Hur mycket pengar vi har sparat eller hur mycket vi sparar varje månad. Det finns inte direkt någon anledning bakom det. Det är väl egentligen att mitt intresse och syfte med bloggen är mer att skriva av mig och dela tankar som kommer under den förändringsprocess vi går igenom på vår väg mot ekonomisk frihet. Kanske kommer jag göra en mer ingående redovisning av vår ekonomi med kontinuerlig uppföljning framöver. Det är lite osäkert och något som jag idag inte känner nått behov av.

Det jag brukar prata om är procent istället då det känns mer relevant i sammanhanget för vår egna del. På vårt Instagramkonto brukar jag lägga upp vår sparkvot månadsvis. Vår genomsnittliga sparkvot för året ligger på 65% men jag skulle vilja få upp den till 70%. Vi är i början av vår resa mot vårat mål att skapa oss en ekonomisk frihet genom att täcka våra baskostnader med passiva inkomster. Med baskostnader menar jag de kostnader vi har med våra fasta utgifter som räkningar och återkommande avgifter samt de rörliga kostnader som transport och mat osv. Anledningen till att jag kallar det för baskostnader är för att inget extra ryms i denna kostnadsbild. Inga resor, import av humle eller renoveringar osv. Tanken bakom det är att vi har som mål att fortsätta dra in pengar efter vår exit på arbetsmarknaden. Vill vi köpa nått nytt eller en resa så får vi helt enkelt antingen spara ihop eller jobba lite extra för den utgiften. Det är iaf för tillfället en deal som jag tycker känns rätt bra och tror kommer funka i längden för vår del. Då min planerade exit från arbetsmarknaden ligger 2026 så är det hel del tid kvar för att utveckla, avveckla eller omvärdera våra tankar kring när vi vill kliva av. Fru FF har vi redan bestämt att hon kliver av lönearbetet efter föräldraledigheten. Hon vill istället jobba med sitt egna företag och odlingen på gården.

I helgen slogs jag dock av en tanke som bäst sätts i relation till faktiska summor och därför svävar jag ut lite här med lite siffror. Bakgrunden är att vi har satt som mål att spara och investera 250 000 kr om under 2019. Totalt är sparandet på lite över 300 000 kr där ca. 50 000 kr är amorteringar på lån. Det här målet visar sig att vi krossar totalt under första kvartalet av 2019. En del är att vi ökat våra sidoinkomster och så kallade side hustles. En annan del är att vi, nästan omedvetet, krupit ännu lägre i våra rörliga utgifter. Gården som ekonomisk motor ser vi fram emot att trimma så vi kan få in ytterligare inkomster där. Det hela leder till att jag i helgen satt och omvärderade och räknade ut ett rimligt sparande för 2019. Det är inte omöjligt med att vi kan spara för att investera 300 000 kr under året. Det kanske inte kommer gå men det är ett realistiskt mål, och därför vårt nya riktmärke.


300 000 say whaaat???

Medans jag satt och okynnesräknade i fåtöljen hemma började siffrorna sjunka in. Tre hundra freakin' tusen. Det är helt galna summor pengar.

Nu har vi aldrig varit ett par, eller individer innan tvåsamheten, som levt från lön till lön. Men hur är det egentligen möjligt för en familj (där den ena är föräldraledig med blygsam ersättning) har möjlighet att spara 300 lax på ett år? Det är inte något som jag själv hade trott möjligt när vi började den här resan för drygt ett år sedan.

Vi pratade om det i helgen hemma och förvånades över hur vi lyckas bedriva detta stordåd och samtidigt känna att vi inte gör avkall på livskvalité eller känner att vi direkt hankar oss fram. Vi har hittat en bra balans där ingen känner att vi sliter ut oss och håller ett orimligt högt tempo. Jag tycker dock inte att man ska låtsas som att sparandet bara är av godo. Det finns såklart vissa val vi skulle vilja göra annorlunda den dagen vår snöboll är i rullning. Bara för att vi bevisar att vi KAN leva på 8 000kr i månaden (utan lån), en familj på tre med en hund med en kronisk sjukdom och dyr medicin, så betyder det inte att vi vill göra det för evigt. Vi betalar ett pris för sparandet just nu som vi anser är värt att betala och helt enkelt inte särskilt uppoffrande.

Det hela är dock ett kvitto på vilket, egentligen sjukt, överflöd vi lever i. Jag känner en oerhörd tacksamhet över vår situation samtidigt som den blandas med en total oförståelse för kollegors klagande på sina ekonomier och att lönen inte räcker till osv. Ofta jobbar bägge parter i dessa relationer och de har en betydligt högre gemensam inkomst än vad vi har.

Framtiden får utvisa hur vi gör våra vägval. Men just nu infinner sig en lätt surrealistisk känslan över resultatet av våra val. Det är faktiskt rätt galet vad man kan åstadkomma när man metodiskt och kontinuerligt arbetar mot ett mål.

7 kommentarer:

 1. Jag har under senaste året insett vilka superkrafter vi sitter på. Som du säger, vi lever i ett extremt överflöd där arbetstidsförkortning tagits bort och adderats till vinster och i viss mån löneutveckling. Hackar man detta kan man leva ett bättre liv och spara flis.

  300 000 kr sparade vi förra året. Det innebär att en av oss kan vara helt ledig i två år. GALET!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är verkligen mindblowing vilka möjligheter som finns. När man översätter det i ledighet som du gör ovan är det väldigt motiverande att fortsätta tuffa på!

   Kan tillägga ovan att vi har idag ca. 30 000kr/år i passiva inkomster idag och siktar på 45-50 000kr när året är slut. Det är några månaders frihet om året det! Och fler ska det bli. :)

   Radera
  2. Maj gad. Det låter finfint. Gården levererar!

   Radera
  3. Gården tuffar på som ekonomisk motor helt klart!

   Radera
 2. Oj, det var extremt lite pengar ni lever på - 8000 kr. Har du skrivit mer om hur ni gör det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja 8 000kr är väl en försköning av verkligheten egentligen. Det är vad vi lever på under våra "snålmånader" om vi inte hade haft något bolån på gården. Anledningen till att det är en relevant siffra för oss är att i vår beräkning av att nå ekonomisk frihet har vi betalat av de bolån vi har. Det är alltså vår baskostnad som vi behöver täcka med passiva inkomster. Vi har lån på ca 2miljoner idag. Så vi behöver alltså spara/investera ihop ca. 2,5miljoner för passiva inkomster + 2 miljoner i avbetalning av lån. Alltså 4,5miljoner. Nu har vi även gården som bara idag ger oss ca 20 000kr om året utöver det.

   Radera
  2. Blev kanske lite otydligt svar, men vi lever alltså inte på 8 000kr idag utan med lånen så är vår baskostnad närmare 14 000kr.

   Radera