lördag 23 mars 2019

032. Jag byter jobb. Igen.

Howdy partnerz!

Jahapp, efter drygt 6 mån på det nya jobbet beslutade jag för att säga upp mig för ett annat jobb. Hos samma arbetsgivare. På samma enhet. Med samma chef. Det kanske låter lite lustigt men jag skulle nog kalla det för ett karriärdrag. Och jag som inte skulle göra karriär. Bah!

Eftersom jag tidigare avfärdat det här med att klättra högre lönemässigt på grund av att det skulle innebära mer ansvar, mer skatt och att det skulle kosta mer än det smakar. Lösningen är att jag tagit på mig uppgiften att försöka skapa mitt eget jobb istället. Eller iaf försöka styra mina arbetsuppgifter så långt jag kan till sådant som jag VERKLIGEN tycker är roligt att göra, och inte bara ok tidsfördriv för att få betalt på vägen mot ekonomisk frihet.

En öppning skapades i samband med att en högre chef sagt upp sig (försvunnit) och en position på "golvet" öppnat sig. Jag gick då helt sonika till min närmaste chef, stängde dörren och sa: "jag har ett förslag". Mitt förslag var att jag skulle ersätta personen på "golvet" som sade upp sig och ta över dennes uppgifter. Men jag skulle utveckla arbetsbeskrivningen till att arbeta bredare och som en mer stödjande funktion mot andra projektledare. Arbetsuppgifterna innefattar mindre utredningar med mera, men framförallt som konceptuell och visualiserande arkitektjobb. (Jag vill helt enkelt bara få betalt för att rita lite.)

Hur samtalet med chefen egentligen såg ut.

Vips, poff, har jag fråntagit mig själv projektledaransvaret, yttre "kundkontakter", budget- och faktureringsansvar, tidsplaner och lokalpressen frågestunder. Kvar behåller jag skissa, rita, skapa och interna kontaktnät. Jag behåller samma lön och blir något av en överbetald illustratör som slipper ta ansvar för "skiten". Eftersom jag tycker det är roligt att kommunicera visuellt kan det här blir det bästa karriärdraget jag gjort.

Nu överdriver jag såklart. Det kommer fortfarande vara en del ansvar och tidsplanering. Men jämför jag med det jobbet jag har idag ser jag framför mig en väldigt annorlunda situation. Utan övergripande chef chef (som försvunnit) så finns det en lucka att "skapa" mitt eget jobb. Jag fyller inte ett jobb som någon annan ser som en strategisk pusselbit i ett större sammanhang. Sånt pussel chef-chefer gillar att spendera tiden med. Första ledets chef springer mest runt och försöker hålla ihop kärnverksamheten likt ett korthus i snålblåst med rekryteringar, APT-PowerPoints och VAB-kalendrar. Där finns ingen tid för att tänka värst strategiskt för organisationen.

Arbetet innebär att jag kommer flytta från en grupp med fyra medarbetare till att bli ensam på mitt område. Något som passar mig rätt bra. Det känns lite som att kliva ur strålkastarljuset då jobbet jag haft är tidvis rätt pressad kravbild utifrån till att börja arbete bakom scenen.

När nya chef-chefen tillträder sin tjänst har jag sett till att få fotfäste i mina egna processer och arbetsmetodik vilket kommer göra det svårare att försöka ändra mina arbetsuppgifter. Det är min plan iaf. Nästa mål är att få till ett klipp- och klistrarum på arbetsplatsen och att få tid till att bygga modeller över stadsbyggnadsprojekt. Vi får se hur det går. Kanske hinner man gå FIRE innan det blir en verklighet.

12 kommentarer:

 1. Grattis, vilken lycka! Om man inte frågar efter det man vill ha så är ju chansen inte så stor att få det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Precis så jag tänker också. Om man inte försöker så händer inget. Och vad är det värsta som kan hända? Att saker förblir som tidigare och man kan med vetskap gå vidare mot andra mål? De förutsättningarna kan man ju leva med. :)

   Radera
 2. Alltså...du är ett geni! Du har lyckats tjuvkoppla systemet för precis som du säger, att låte chef-chefen värpa ur sig en befattningsbeskrivning equals death. Oerhört taktiskt att själv hinna pinka upp reviret innan nye högste hönset är på plats. Fattar knappt att du lyckades med detta, stort grattis önskar FruEB som inte lyckas kommentera från sin googleprofil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha såja, vet inte om det är värdigt en geniförklaring. Men det ska bli intressant och se hur det hela spelar ut och om jag lyckas styra mina arbetsuppgifter mer. Det värsta som kan hända är väl att jag får liknande arbetsuppgifter som jag har idag. Och det är ju ingen katastrof direkt.

   Radera
 3. Detta har jag missat! Grattis! Låter inte helt olikt min tjänst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Haha ja du är ju min förebild för lönearbetet. Mer gubblurande och mindre stress. =)

   Radera
  2. Kul att jag har blivit en gubblursinfluencer.

   Next level är om du kan jobba mer hemma och kunna ta lunchpromenad och gubblur.

   Radera
  3. Själv är man ju frugal brödbaksguru. Det gäller att hitta sin nisch!

   Radera
 4. Stödfunktion 4-life, jag har kört stödfunktionsrollen länge nu, men söker nya utmaningar, måste få lite bekräftelse från linjen för annars känns jobbet ännu mer meningslöst, så jag söker nytt nu faktiskt.

  Skämt åsido, grattis till nya utmaningar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag söker faktiskt nytt, den delen var faktiskt inte skämt, för att förtydliga.

   Radera
  2. Haha, ska du inte knåda egen deg då?

   Radera
  3. Det får bli när friheten är uppnådd

   Radera