torsdag 21 mars 2019

030. Läser boken Miljonär innan 30 och pensionär innan 40

När jag var på mitt lokala bibliotek för någon vecka sedan och bläddrade igenom sektionen privatekonomi såg jag Milonär innan 30s (Mi30) bok "Så kan du också bli miljonär innan 30 och pensionär innan 40". Eftersom jag följt Mi30s blogg rätt länge så har jag gjort en liten tankevurpa och på något sätt med min småbarnsförälderhjärna fått för mig att jag redan läst boken. Vilket i sin tur gjort att jag inte aktivt försökt få tag på boken tidigare. När jag väl stod där på biblioteket och höll boken i handen så landade insikten rätt fort att den här boken har jag faktiskt inte läst. Den fick således åka med hem. Någon dag senare när jag väl öppnade den och började läsa kunde jag inte släppa ifrån mig boken och läste ut den i en sittning (liggning, för jag läste den i sängen). Och jag måste säga att det var den bästa bok om sparande och investeringar jag läst sen jag läste Per H. Börjessons "Så här kan alla svenskar bli miljonärer".

En bok är en bok är en bok

Boken börjar med författarens bakgrund och hur intresset för aktier och sparande tagit fart. Vidare går boken, men vad jag endast kan beskriva som ett sakligt lugn, igenom vilka verktyg som finns för att uppnå ekonomisk frihet. Förklaringar av begrepp, metoder och strategier varvas med författarens egna insikter och lärdomar som uppkommit längs på vägen. Den tar även upp en del av den kritik som uppstår när man sparar mer än vad som normen anser okej. En jämförelse målas upp mellan den målmedvetna satsningen elitidrottare gör och författarens egna val med sitt sparande för att nå sitt mål. Och så är det ju. Vissa målbilder är lättare för gemene person att förstå och ta till sig. Uppoffringarna som en individ gör för att bli bäst i idrott eller få tävla i OS är lättare att ta till sig än att spara 70% av sin lön flera år för att "pensionera" sig innan man fyller 40. Men egentligen handlar det om samma sak, en vision och ett mål.

Det finns en fin balans mellan att vara matnyttig och samtidigt väldigt lättillgänglig för någon som tex har väldigt liten kunskap om aktier eller sparande. Detta tack vare det konkreta och tydliga språket. Texten är lättläst men ändå kraftfull. Det som behövs sägas sägs utan utsvävningar.

Jag uppskattade kanske mest att läsa de egna reflektionerna författaren gjort på sin resa. De flesta verktygen och strategierna inom sparande som beskrivs i boken inte är nya för min egen del eftersom jag läst böcker och följt bloggare inom samma krets en längre tid. Men jag uppskattar verkligen att hitta en fantastisk bok som sammanfattar möjligheterna för att bli ekonomisk fri. När jag läste boken hade jag hela tiden en släkting på min frus sida i tanken. En person som precis blivit vuxen och har börjat få ett intresse för sparande och aktier. Den här boken är helt perfekt för den personen. Boken inhandlas således och ges bort i present. Jag är rätt övertygad om att personen som får den här boken i gåva kommer så ett frö och en dröm efter läsningen.

Jaha, så vad var dåligt med boken då? Efter typ 500 ord av smicker så borde väl något negativt finnas för att universum inte ska kantra över och lägga sig på sidan. Men nej. Jag tycker inte det. Ibland kan saker bara får lov att vara bra.

7 kommentarer:

 1. Det är uppenbart att jag måste läsa boken. Jag har dessutom ett dåligt skäl för att inte ha gjort det - omslaget. "Dont judge a book by its cover" - jo det har jag gjort här. Den ser så otroligt tråkig ut trots att den handlar om vägen mot frihet...

  Tack för tips.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omslaget är väl inte det snyggaste direkt. Jag har slutat bry mig om omslaget på böcker då det oftast är tvärt om. Dvs. ett jättesnyggt omslag med i bästa fall mediokert innehåll. En helhet är väl att föredra såklart. Men omslaget andas lite DIY vilket jag ändå uppskattar. Det fina i det fula. :)

   Radera
  2. Borde också tycka så och det gör jag på ett teoretiskt plan men icke på det känslomässiga. Nä nu blir det avvänjning. Får klippa hockeyfrilla och läsa denna bok.

   Radera
  3. Omfamna din inre fulsnygging!

   Radera
  4. Det gör jag faktiskt i viss mån. Har skaffat frugal frilla!

   Radera
  5. Det är bra det, den frugala Samson!

   Radera
 2. Eller är det 40årskris?

  SvaraRadera