tisdag 19 mars 2019

028. Vad hade ni gjort med 561 miljoner?

Den största vinsten på lotto i Sverige vanns i helgen. Drygt 561 miljoner kronor blev vinsten. Det är ofattbara pengar som säkert kommer medföra både nya möjligheter och bekymmer för den som vann pengarna.

Även om jag inte är någon turspelsmänniska och lägger inga eller väldigt lite pengar på lotto och liknande spel så har det alltid varit kul att fantisera eller tänka på vad man skulle gjort med en sådan vinst. Hade jag vunnit 561 miljoner så hade försökt att se pengarna som ett verktyg. Tex genom att starta en stiftelse som investerar pengarna och avkastningen går till stipendier eller forskning inom viktiga områden. Låta pengarna jobba för nått gott här i världen.

Det är lite lustigt men hela vår omställning i samband med vår strävan efter ekonomiskt oberoende där så mycket av vår fokus handlar om ekonomi så blir det bara mer och mer tydligt hur lite just pengarna spelar in på vår lycka.

Bara i helgen, när jag låg hemma på soffan med en pigg 1,5-åring på magen och var dödssjuk i tidernas värsta man cold (där Max von Sydows Sjunde Inseglet-stämma ekade i bakgrunden på Masha and The Bear på spanska) kom det över mig hur otroligt tacksam jag var över mitt liv. Just då i den stunden kände jag att jag inte saknade något. Allra minst 561 miljoner spänn. Dessa tankar kommer såklart på grund av att jag lever ett väldigt privilegierad liv där överflöd är ett bra beskrivande ord. Men också blandat med en insikt om livets verkliga värden för min egna lycka.

För att återgå till lottovinsten. Varje månads sparande ser jag som en lottovinst. Varje 100 000 krs-gräns vårt investerande kapital passerar känns som en jackpot. Sparandet ger en kick helt enkelt och för oss framåt mot vårat mål. Men samtidigt känner jag att pengarna i sig förlorar mer och mer värde. Siffrorna på kontot är återigen bara verktyget mot målet att leva vårt liv på våra villkor. Tidigare var pengarna på kontot kopplat till någon form av konsumtion även om vi alltid varit sparsamma. Hade någon ställt frågan om vad jag skulle göra med 561 miljoner för kanske 5-10 år sedan hade nog svaret varit annorlunda från hur jag känner inför pengarna idag.

Men den stora frågan är såklart vad hade NI gjort med 561 miljoner kronor??

16 kommentarer:

 1. Ganska lätt. Jag hade donerat 551 miljoner till forskning om TBC-medicin för att en gång för alla utrota skiten och på så vis kanske undvika pandemi på just den. Resten hade jag splittat lika mellan mig och barnen. Min man hade fått en tusing också att köpa nytt tennisracket för. Frågor på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, snällt att skänka en tusing för nytt tennisracket.
   Jag lockas av tanken att investera och försöka få pengarna att växa för att kunna ge mer under fler år. Men klart skänka det mesta så är ju "problemet ur världen".

   Radera
 2. På byggahus.se tänker de köpa bandvagnar, installera markvärme så de slipper skotta, fina hus und so weiter. https://www.byggahus.se/forum/threads/561-942-260-kronor.338041/page-2#post-3237559

  Hade själv gjort en lite mer självisk version av EBs lösning. Tanken slog mig dock att om man sätter in det i en indexfond kan man ju skänka mer över tid. Ha det som arbete att hitta bra projekt att donera till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, samma spår jag var inne på. Lite mer alturism. Samtidigt få ett givande arbete på köpet kanske. Det är ju en droppe i havet av alla världens pengar men ändå en summa tillräckligt stor för att kunna göra en hel del bra.

   Radera
 3. Hade nog sett till att en stor del av pengarna gick till att bekosta nya verksamheter i samhället, till en början sådana som skulle fungera som brygga mellan befintliga institutioner och fokusera på mer förbehållslösa samtal och nya sätt att bygga samhälle och framtid på. NAV Sweden skulle få en slant, liksom andra positiva krafter inom områden som annars har svårt att bära sig ekonomiskt, åtminstone till en början.

  Skulle köpa boende till mig och min pappa, uppdatera garderoben, gå kostsamma men effektiva språkkurser, stödja Mediemission i det effektiva arbetet i Ukraina och Ryssland. Skulle gärna bidra till bra grejer i min gamla hemkommun, sådant som helst ska kunna bevaras i generationer. Allt stabilt, ansvarsfullt och långsiktigt byggande som främjar god samhällsgemenskap har chans till ett generöst bidrag! Men det måste noggrant kunna motiveras. Varje planterad krona är ett frö som är tänkt att växa och ge skörd på skörd framöver. Låter väldigt idealistisk nu hör jag.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter intressant och bra tycker jag. Vad är NAV för något? Googlade snabbt och fick upp Nässjös affärsverk och Norges arbetsförmedling, misstänker att det inte var något av dessa som du syftade på.

   Radera
  2. Haha, norsk arbetsförmedling (om den är offentligt finansierad) torde ha pengar att hämta i den statskassan om det skulle bli akut läge! ;)

   http://navsweden.se/

   /Eva

   Radera
  3. Aha, då förstår jag! Efter nedrustningen av offentliga rum inomhus är det ju på många orter bara biblioteken kvar. Om de ens finns kvar. Näringslivet pratar mycket om "tredje rummet" men det upplever jag inte som samma sak då det ofta är i samband med någon form av kommersiell verksamhet, tex ett kafé. Det lilla jag läste nu verkar NAV vara ett mycket bra initiativ.

   Radera
 4. Vi ska väl först tala i verkliga siffror, 561 x 30% skatt = 392miljoner kvar efter staten tagit sitt :)

  Jag ska donera successivt 300+ miljoner till olika välgörenhetsorganisation, forskning kring vaccin av dödliga sjukdomar, driva några egna välgörenhetsprojekt såsom plastinsamling på stränder, byggnation av skolor och vårdcentraler i U-länder.

  Skulle också köpt upp nedan butiker och gjort följande

  - Kedjan "Normal", jag skulle skänkt allt befintligt lager, därefter köpt in 500 pallar med böckerna "Ut ur ekorrhjulet samt Åsas bok" och ställt ut i butikerna för symbolisk summa 10kr/st.

  - Kedjan "Rusta", även här skänkt hela lagret samt döpa om kedjan till "Rustiania", som erbjuder enbart vegitariska måltider i en lugn avslappnad miljö bland diverse växter.

  Nu är väl pengarna slut, annars skulle jag även öppna 10 FIcamp center runt om i Sverige där vi kan hålla inspirationsföreläsningar, chilla, dricka 2,8%or, laga mat, umgås, lägga pärlplattor osv osv osv osv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är inte helt hundra men tror lotto räknas som turspel och är således skattebefriat. Du betalar alltså ingen skatt på de 561 millarna.

   Radera
  2. Åfasiken, trodde det gällde på alla vinster såsom triss, keno, poker, casino osv. Skönt att något är skattebefriande då :)

   Radera
  3. Haha, ja det är bara att sadla om och bli professionell lottospelare. :)

   Radera
  4. Haha rimmar inte riktigt med FIRE va ;)

   Radera
 5. Jag hade växlat till mig enkronor för att betala min CSN-skuld och kört in den på deras kontor medelst skottkärra, snutit mig i gardinen och dansat ut därifrån vilt tjoandes "jag är friiii".... Sen hade jag köpt ett vettigt boende till mig och mina barn, byggt en fjällstuga i drömpisten och nämnt i förbifarten till min chef att jag vill ha en fet löneförhöjning för att inte säga upp mig. Sen hade jag sagt upp mig :) Efter det troligtvis hyrt in ett mc-gäng för att skrämma skiten ur exet... oj så mycket skoj man kunde haft med den summan. Bitter? Javisst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alldeles för lite snytande i gardiner nu förtiden! :)

   Radera
 6. "- Kedjan "Normal", jag skulle skänkt allt befintligt lager, därefter köpt in 500 pallar med böckerna "Ut ur ekorrhjulet samt Åsas bok" och ställt ut i butikerna för symbolisk summa 10kr/st."

  Haha mycket fin och kreativ idé. =)

  SvaraRadera