fredag 8 mars 2019

026. Det viktigaste är att jobba så många år du kan


Det har varit lite tyst här på bloggen senaste tiden. Anledning är att vi har fått feeling och startat ett AB och fått in två större jobb som tagit lite kvälls/helgtid. Bloggen och mindre side hustles har fått stryka lite på foten. Som jag skrev i ett tidigare inlägg ville vi skifta fokus på side hustles och testa skapa våra egna sidoinkomster istället för att jobba för andra företag, det var dags att prova entreprenörshatten helt enkelt. Det hela startade efter jag fått feeling av Mad Fientsist intervju av Grant Sabatier från Millenial Money. Jag vill inte gå in på exakt vad vi gör men det verkar finnas en hel del jobb och kan ligga på en rätt bekväm timpeng på 800kr/tim. Det hela är hursomhelst jäkligt kul och tar det fart så är det inte omöjligt att jag ser över möjligheten att gå ner lite i arbetstid på mitt ordinarie lönejobb. Får återkomma om det här mer när saker landat lite bättre.

Dagens ämne skulle handla om Pensionsmyndigheten som nu rullar ut sina orange kuvert till. På Instagram hade Plånbokssmart delat en bild från Pensionsmyndighetens bussreklam om vikten av att jobba. Och då ska du jobba så länge du kan och så mycket du kan (heltid). Det slog mig då att det här är ju en linje som de drivit/propagerat för så länge jag kan minnas, det är bara inte att jag reflekterat över det så mycket. När jag går in på pensionsmyndigheten.se är det tydlig linje som dras.

RUBRIK: Det här kan du göra själv för din pension
FÖRSTA PUNKT"Jobba och betala skatt. Inkomster du inte betalar skatt för ger inte heller rätt till pension."

Bland frågor och svar hittar vi följande: 

"Jag kan inte påverka min pension alls
Om du redan arbetar heltid och har tjänstepension har du några möjligheter att påverka din pension. Om du har möjlighet kan du försöka öka din lön och därmed din pension. Om du har möjlighet kan du också försöka arbeta längre. Varje extra arbetsår efter 65 års ålder ger för de flesta upp till 7–8 procent högre allmän pension – för resten av livet. Har du möjlighet och vill spara själv till din pension så är det också ett alternativ. Gör en pensionsprognos och se hur det ser ut för just dig.”

"Man måste spara själv till pensionen för att överleva när man är pensionär
Det finns en grundtrygghet så att ingen över 65 år som bor i Sverige ska hamna under skälig levnadsnivå. Är din pension låg kan du få garantipension och ha rätt till bostadstillägg.En tumregel är att den allmänna pensionen och tjänstepension tillsammans blir cirka 60 procent av din lön, om du planerar att gå i pension vid 65 år och har jobbat heltid i hela ditt yrkesliv sedan 23 års ålder. Pensionen kan bli både högre och lägre, beroende på hur många år du jobbar, om du jobbar hel- eller deltid, vad du har i lön och om du har tjänstepension. Den som saknar tjänstepension eller vill ha högre standard som pensionär kan spara privat, eller minska sina framtida kostnader som pensionär på annat sätt, till exempel genom att amortera på sina lån.”

Rådet är alltså om du måste envisas med att spara själv och inte sätta sprätt på din lön varje månad så kan du iaf göra det genom att amortera på huset. Det hela kanske inte spelar så stor roll då tydligen 1 av 3 inte ens öppnar sitt kuvert pga akut ångestattack över att behöva ta ställning till sin egen framtid. Tydligen kostar de 7,7 miljoner utskicken 3,50kr styck och det betyder att nästan 9 miljoner kronor av skattepengar slängs i sjön på utskick som aldrig ens öppnas.

På andra sidan står banker och fondbolag och slår på stora trumman och understryker vikten av att spara i deras produkter för att kunna få en ”skälig” pension. De har ju rätt i sak men ofta ett egenintresse i det hela.

Jag kan förstå Pensionsmyndighetens uppdrag dock. Att vi lönejobbar så länge och mycket vi bara kan handlar ju långt ifrån enbart vår pension. Pensionen är bara moroten som de vill visa upp åsnan som drar vagnen framåt. Underliggande intresse är såklart att få in så mycket skattepengar som möjligt så kuvertutskick och ålderspension för politiker på 30 000kr/mån vid 61 års ålder kan betalas ut med mera. Min egna prognos på minpension.se ser lite annorlunda ut. Går jag i pension vid 61 så skulle jag enligt uträkningen få ut 12 400kr före skatt. 

Men vet ni vad? 

Det bekommer mig inte alls. Ty moroten lockar inte, för den här åsnan har valt en annan väg. 
F.I.R.E.

18 kommentarer:

 1. Spännande tider med ABt. Jag har ju hört lite om det och gött att det har rullat igång!

  Och så detta med jobb. Strutsbeteendet är vida utbrett och offerkoftan sitter på eller ligger i väskan. Jag tror alla hade mått bra av att man faktiskt gör något åt sin situation. Och inte bara det - tryggheten det ger under resan är en go huvudkudde. Grymt inlägg FF!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt inspirerande och roligt att vi börjar rulla igång de egna projekten! Finns en viss förväntan och nyfikenhet på hur det utvecklar sig.

   Förstår att vissa inte har något val pga sjukdomar eller andra förutsättningar som gör det svårt att jobba och spara eller på andra sätt ta ansvar för sitt eget liv och lycka. Men många har möjligheten men gör ändå inget mer än att stickar på sin offerkofta. Men det är lugnt, staten fixar garnet.

   Radera
 2. Alltså, jag förstår om många åsnor är (extra) envisa. På annat sätt än du då Flow-Fi. Om man inte vill öppna sitt kuvert och inte försöker göra något speciellt för sin pension så har man ju alltid garantipensionen att lita på. Eller åtminstone den lägsta nivån som gäller den dagen man går i pension. Den kanske räcker?! Menar inte att man i onödan ska förlita sig på staten, men de som nu redan är över 60 kan nog lätt göra det i alla fall.

  Jag ser ingen direkt anledning för någon att spara så mycket själv öronmärkt för just pensionen om man jobbat hyfsat länge och mycket redan. Att dra in runt 10 000 kr i pension efter skatt (i dagens penningvärde) borde kunna räcka. Med tjänstepension inbakat i detta eller så detta ovanpå. Lite sparpengar, med betoning på ganska lite här, på det så borde saker fixa sig lätt.

  Antar att det finns en del olikhet i åsikter om just detta. Att spara till pensionen borde knappt vara nödvändigt för dem som snart går till pension och jobbat hela livet. Nivån på deras pension blir ändå förmodligen långt högre än den blir för dem som idag är i 30-årsåldern. 50-taliser som gnäller över låg pension men som ändå alltid jobbat vill jag inte lyssna på. Ännu mindre på dem som aldrig jobbat nästan och får ut garantipension som faktiskt går att leva på med alla extra tillägg från Försäkringskasssan.

  Men det kanske är detta du menar? Det verkar ändå på FIRE-aspiranter att man tycker sig behöva grova pengar för att gå runt. Som familj kan jag förstå det i viss mån, detsamma för dem som är vana vid tidigare mycket hög konsumtion. Men som ensamstående eller par borde de flesta (alla?) kunna planera och leva väl på ganska liten peng.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut har du en poäng Eva. De flesta om inte alla, skulle nog klara sig på 40-60% av sin lön om de blev tvingade. De kanske skulle vara tvungna att flytta, och lägga om vanor osv. Men anpassa sig skulle de säkert göra och de rätt fort. Det jag ville understryka med det här inlägget var väl just statens välmening i att ordna en god pension för oss nog har fler bottnar och att våra inarbetade pensionspeng är synonymt med klirr i statskassan för övrigt. Jobba deltid har ju länge varit domedagsförklarat av pensionsmyndigheten för din pension vilket såklart medför mindre skatteintäkter generellt.

   Så länge de inte klagar på sin slutgiltiga pension när de väljer att inte öppna sitt kuvert så ser jag absolut inga problem med att strunta helt i att spara. En tanke är dock att systemet inte är hållbart om man själv inte iaf jobbar in sin garantipension. Annars blir det ju ett bidrag och det är inget jag vill leva på iaf. Min strävan efter ekonomisk frihet vill jag inte att någon annan ska behöva betala för.

   Radera
  2. Håller verkligen med om din slutkläm där. Andra skattebetalare ska behöva utnyttjas för att man själv vill leva fritt. Där är jag själv i en knepig sits. Jag lever delvis upp det jag sparar genom frekventa ledigheter och under denna tid bidrar jag inte med så mycket skatt alls. I slutänden kanske jag inte ens tjänat mer än vad en sjukpensionär "tjänat" och betalat i skatt på den inkomsten och på så sätt kan jag komma att framstå som en större snyltare än den som kanske aldrig jobbat. Och detta trots att jag jobbat och försörjt mig själv under alla år utan några A-kassor eller sjukpensioner som är pensionsgrundande.

   Min pappa har inte jobbat alls efter 30 års ålder ungefär. Ändå har han haft högre total inkomst genom sjukpension än jag haft av arbetsinkomst åtminstone under den senaste 15-årsperioden. Lite märkligt faktiskt. Men jag är väl extrem i min förmåga att leva snålt. Inte på Sparo-nivå dock, men nära på. /Eva

   Radera
  3. Inte alla kan ju jobba och de ska ju samhället såklart stödja. Men för oss som kan men kanske inte vill så tycker jag försörjningsansvaret ligger hos individen och där ingår även ansvaret för att se till att man har en framtida pension som passar. Hur mycket eller lite pengar individen vill och kan leva på ät så klart olika.

   Radera
 3. Fabulöst inlägg. Älskar länkningarna. Att folk inte öppnar sina oranga kuvert säger allt om den svenska folksjälen. Det bara övergår mitt förstånd att Pensionsmyndigheten inte tar tillfället i akt och uppmuntrar folk att skaffa en egen lösning, åtminstone en LITEN egen lösning. Om var och en hade en buffert på ett par-tre hundra tusen vid pension kanske man inte hade behövt känna sådan ångest? Men det är klart, det är amorteringarna som skulle vara den lösningen då?

  "Det bekommer mig inte alls. Ty moroten lockar inte, för den här åsnan har valt en annan väg." Du sätter fingret på FIRE-DNA:t. Jag tror att det som förenar oss är en stark olust inför att någon annan ska diktera hur och när vi ska göra saker. Oavsett om det rör arbetsdagen eller när vi får tillåtelse att gå i pension.

  Så spännande med eget! Stort lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo och en sak till. I åtminstone Stockholms Lokaltrafik har man just nu tapetserat med information om orangea kuvertet. Man hade kunnat förmedla basal kunskap av typen: "Tänk på att detta kuvert bara innehåller din allmänna pension så du behöver inte få ångest" eller "Ring detta nummer om du har frågor om hur du vill se HELA din pension" etc. Men nej. Vad är budskapet?

   1/ En bild på det orangea kuvertet. Och om jag minns rätt nu...
   2/ En bild på en nymålad (färgdroppande) orange vägg där det står" "En orange vägg".

   Alltså. Va? Inte bara ska folk känna sig som idioter kring pensionen, de ska känna sig som idioter även kring pensionskommunikationen. Kudos till den byrå som fick skattepengar för att göra det jobbet.

   Radera
  2. Haha, ja den där kostnaden på 7,7 miljoner för utskicken är ju såklart bara portot. Vad reklambyrån som tagit fram kampanjen tog i arvode för att komma på "en orange vägg" hade varit intressant att veta. Var det förresten inte en sån reklamkampanj den där rikemansfestivalen på en ö som totalt floppade körde med? Hade för mig att de kavlade ut "a orange tile" på insta som spred sig som en löpeld. Pensionsmyndigheten tar rygg på amerikanska riskkapitalister. Inte helt förvånad.

   Radera
  3. Edit: Googla Fyre Festival Orange tile.

   Radera
  4. Haha ja jag har sett den dokumentären. Gjorde emellertid inte kopplingen till orangea kuvert-kampanjen men det var ju ett humoristiskt sammanträffande.

   Radera
 4. Kul med AB, givetvis nyfiken på vad det är för verksamhet, är det inom ett område ni arbetar idag?

  Hur går det med uthyrning av delar av gården?, jag tänker på tankarna att hyra ut någon lada för vinterförvaring? Borde väl kunna inbringa 3-5k per plats/säsong x antal platser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja företaget är besläktat och ett mellanting mellandagarna våra utbildningsbakgrunder kan man säga. Det är inte samma sak som jag jobbat med på lönejobbet men typ i samma bransch.

   Vi har fem st båtar i ladan nu som hyr plats okt-apr. Dock 1500kr/platsen. Vilket är kanske lite billigt. Ska se om vi höjer till 1800kr nästa säsong. Några 3-5k blir det inte här ute dock. Inte för en oisolerad lada med grusat golv.
   Däremot jobbar vi på en boendeuthyrning. Går bygglovet igenom så kan vi nog få en inkomst på runt 1-1500kr/natten (typ B&B för en familj)
   redan i sommar.

   Radera
  2. Auto-correct hälsar ovan också.

   Radera
 5. Vad kul, grattis till sidogigget. Om ni är inspirerade av just det avsnittet så kan jag ju tänka mig vad det handlar om. Kör själv egen verksamhet sedan en kort tid tillbaka inom lite angränsande område. Kanske kan vi hitta samarbetspunkter? Du får gärna skicka iväg ett mail om du vill :)

  SvaraRadera
 6. Tror dom behöver göra det enklare för alla att pensionsspara. Se på Lyxfällan idioterna och alla casinoappar som finns, superenkelt att både låna och bränna pengar. Så borde dom göra även med pensionen, alltså att det ska vara så lätt som det går.

  Pensionssparandet har en hög mur av information du ska igenom först för att ta bästa beslut, och då orkar dom flesta helt enkelt inte.

  Hade själv ångest i flera år, och först efter det att jag bestämde mig för att bli "FIRE", började spara och engagera mig i min ekonomi började jag som SISTA STEG orka med det där oranga kuvertet. Det upplevdes enklare att lära mig om aktiehandel, fonder, utdelningar och räntor än det där kuvertet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. tillägg: jag sparade och investerade alltså i flera år innan jag ens la någon fokus på det där kuvertet. Så jobbigt upplevdes det. Bortskämt som fan..

   Radera
  2. Klockren kommentar! Känner igen mig i det du skriver, precis. Det känns mer lättillgängligt att spara för att bli FIRE än att pensionsspara med alla regler och förutsättningar. Själv känner jag än idag att pensionen får bli en bonus helt enkelt utöver mitt privata sparande. Jag orkar inte sätta mig i hela cirkusen kring pensionen. Det är rätt tydligt att pensionssystemet inte är gjort för "folket" utan är ett verktyg för att styra folk på en viss bana (jobba och betala skatt så mycket och länge det är möjligt). I den strategin ingår en balansgång av att göra ett transparent system som går att förstå men samtidigt så invecklat att folk inte orkar utan istället loggar in på casino-appen och spelar bort pengarna istället.

   Samhället är uppbyggt för konsumtion men inte för sparande. Politiker vågar inte gå emot näringslivet och samtidigt som de får in mervärdesskatt till statskassan med mera på konsumtionen.

   Radera