måndag 11 februari 2019

022. Stora grejer på gång!

Det har varit lite dåligt med inlägg här på senaste tiden. Men jag har haft giltig frånvaro med lapp hemifrån, lovar! Men nu är jag så pepp att jag håller på att spricka! 2019 har alla möjligheter för att bli ett fantastiskt år med många nya möjligheter och projekt. Det ska bli otroligt spännande att se hur utfallet blir och vilka nya lärdomar som kommer komma.

Pepp hund!


Häromdagen lyssnade jag på senaste avsnittet av Mad Fientists - Finacial Independence Podcast där han intervjuar Grant från Millennial Money. En sak som slog mig först var tanken på vilka möjligheter det finns för att tjäna pengar där borta i amerikatt. Grant gick från barskrapad till att sparat ihop 1,35 miljoner dollar på lite över 5 år. Alltså drygt 11 miljoner SEK. På fem år. Puh! Han gjorde det delvis genom ett välbetalt jobb som någon form av google-ad-licensierad sökoptimerare (jag hängde inte riktigt med på vad det egentligen gick ut på, så gammal är jag, men det handlar om sån där data på wörld wide web) efter en kort onlineutbildning på några få månader. 

Men det var med hans entreprenörsanda som egentliga gjorde det möjligt att spara och investera ihop de stora summorna på så kort tid. Det här fick mig att börja fundera. Som obotlig optimist tänker jag att kan han så kan väl jag. Förutsättningarna är annorlunda här hemma i svedala men det betyder inte att de är sämre. Mitt liv ser nog rätt annorlunda ut från Grants, med familj och gård med bolån osv. Men det finns nog många fördelar, eller goda förutsättningar kanske jag ska kalla det, för hur vårt liv ser hur och hur vi skulle kunna lyckas med något som idag känns omöjligt.

Det jag tar med mig från Grants historia är att jag måste lyfta blicken. Det är lätt att snöa in i detaljerna när man försöker optimera sitt liv. Det jag syftar på är att i första handen sikta in sig på de lågt hängande frukten med störst utdelning. Ett exempel är att jag har sålt av en del saker på Tradera nu i början av året. Det har varit rätt ”lätta pengar” med minimal arbetsinsats. Ca. 15st försäljningar har dragit in ca 10 000kr. Det har varit lågt hängande frukt med andra ord. Tittare jag vidare så finns det mycket dock som jag inte orkar eller tycker är värt att sälja, pocketböcker 5kr styck tex. Hade säkert inte ens kunna sälja hälften och administrationen kring det hela skulle inte vara värt det för min del, även om jag kunnat få in några extra hundralappar. 

IGMR har skrivit om Aggregation of Marginal Gains, om att finjustera detaljerna och synergier som finns i att optimera dessa. Det är en bra tanke men samtidigt känner jag att det är lite inriktat till människor som ”redan gör allting annat rätt”. Tex kan det vara den där elitidrottaren som redan tränar sjukt mycket, äter rätt, vilar rätt osv och är 2 hundradelar efter top 10-eliten på 100 meter. Jag känner att vår ekonomi och sparande är rätt långt ifrån så fokuserat och optimerat som en sådan person. Vår ekonomi är mer som en hygglig tränad motionär som springer göteborgsvarvet på 1h 35m. Så det handlar mindre om att ta med sig sin egna kudde till träningslägret och mer att kanske inte dricka 8 starköl kvällen innan loppet, i målande jämförelsetermer. 

De här tankarna har konkret lett till att jag börjat skiftat fokus på mina ”side hustles” och extra inkomster utanför mitt lönejobb. Prioritera. Jag har skalat bort småsaker som jag gjort eller iaf testat som att svara på enkäter online, sälja små saker på nätet (kör pocketböcker direkt till second hand osv), ingen mer mystery shopping (bara gjort tre uppdrag nu). Med inspiration från Grant har jag valt att lyfte blicken och att lägga energin på min långsiktiga investeringar som kanske inte direkt ger utdelning likt ett mystery shopper-uppdrag men som har potential att ge betydligt större utdelning.

Konkret har det lett till dessa handlingar:

Fru Flows företag: Fru Flow har eget företag som hon jobbat med några i kvällar veckan och vissa helger. Det här visar sig gå mycket bättre än vad någon av oss kunde tro. Eller okej det kanske var jag som trodde något, hon har nog alltid litat på sin egna vision som jag kanske inte sett fullt ut. Men här kan och vill jag hjälpa till. Det behövs en ny hemsida, logga, foton osv. Eftersom jag har en grafisk utbildning i botten (också) är det här saker som jag faktiskt kan. Det jobbet kommer såklart inte ge några slantar på kontot i slutet av februari men långsiktigt kan det ge betydligt mer än 10 års jobbande av mystery shopping (sorry att MS får ta så mycket smällar här, det är inget personligt utan bara ett exempel). 

Mitt egna företag: Jag har tänkt att vänta med att starta mitt egna företag pga att jag inte känner att tiden eller orken finns. Men nu har jag tänkt om och sänkt ambitionerna betydligt och tar den tiden jag lagt på side hustles och lägger in i att börja starta upp redan idag. Vill inte gå in på detaljer med det är inom kultursektorn och inriktar sig på frilansuppdrag som kan utföras hemifrån med väldigt få ekonomiska investeringar för att komma igång eller underhålla. 

Nya möjligheter på gården 1: Jag har börjat undersöka nya möjligheter för långsiktiga inkomster och har möjligtvis snubbla på en fantastisk möjlighet. Jag får återkomma om det här ”hemliga projektet” men som det ser ut nu ska det sjösättas i maj och är beräknat till att dra in 50 000kr/året med rätt små arbetsinsatser. Detta är en möjlighet som uppenbarat sig tack vare gården och de ytor som vi har här, men också för att jag sållar bort bruset av detaljerna och börjar skissa med stora pensel istället. 

Nya möjligheter på gården 2: Vi har diskuterat och mejslat fram en kärna till vilken inritning den producerande sidan av gården ska ta framöver. Vi inser att det är bra att fokusera på en eller fåtal produkter när vi säljer än att bara ”sälja grönsaker”. Det här innebär mer jobb dock så det ligger lite i bakgrunden till de andra projekten. Vi utgår från sånt vi själva använder och vill ha och sånt vi enkelt kan förädla och paketera på ett fint sätt. 

Gårdens löpande inkomster: Jag ska se över gårdens löpande inkomster och justera upp de arrende och uthyrningar vi har. Jag har tex märkt att vi ligger väldigt billigt i hyra för ställplatserna för båtar/husbilar i ladan och skulle lätt kunna lägga på några hundralappar per plats. Inga jättepengar med verkligen noll arbetsinsats för kanske +2-5 000kr/året. 


Sist men inte minst så kommer det största projektet för året till hösten. Mer om det senare. =)

PS. Det här blev ett riktigt cliffhanger-inlägg!

6 kommentarer:

 1. Spännande tider. Jag håller till viss del med ditt resonemang med side hustles. Vi har dock inga ambitioner att köra eget eller större projekt just nu. Vi la så sent som förra året ner Fru IGMRS firma då den tog för mycket tid och ork. Vi har skalat och skalat och jag har vävt in mina små side hustles i vardagen. Bara nu på lunchen ska jag på synundersökning, bredvid ligger ett Tele 2 som jag kommer köra en mysteryshopping hos.

  Ni har klart stora möjligheter med platsen ni bor på och jag tycket ert fokus är helt rätt. För oss passar små gig här och där till och från arbetet alt. på lunchen. Det inkräktar inte i det andra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är såklart olika i våra behov och förutsättningar. Jag tvivlar inte en sekund på att du gör rätt och har hittat ett system som fungerar för dig. Men då måste jag fråga hur du ser på värdet av arbetet? Jag tänker så här: Vi har ju en rätt tydligt målbild med livet här ute och jag känner för egen del att det är mot den målbilden jag borde lägga ner min energi och jobba mot. Jag upplever att många av de här sidojobben stjälper mer än hjälper. Det ger mig ingen glädje eller energi. De tar ju inte så mycket tid egentligen men blir ändå lite stressad och ska planera in vissa dagar för uppdrag osv. Det blir bara mer lönejobb helt enkelt. Upplever du inte att det tar energi för dig? Eller tänker du inte så mycket på det och tycker du bara att det är värt pengarna?

   Radera
 2. För mycket cliffhanger, "give a more flavor" som en aktieanalytiker skulle sagt på ett conference call :)

  Vad finns det möjligheten på er gård att dra in storkorvar för att klara era utgifter?

  Jag läser om människor som lever på biodling (minst 200samhällen), prenumeration av grönsakslådor, vedförsäljning. Givetvis för de älskar dessa hobbies och det är en bonus att de kan försörja sig enbart på de.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Biodling kanske skulle vara något? Vi äter inte mycket honung dock och vi försöker fokusera den producerande delen till sånt som vi själva äter/vill ha i första hand.
   Men den största möjligheten med gården är ju såklart uthyrning av olika slag. Folk behöver plats att parkera sina grejer säsongvis eller sig själva. Vi har plats. Det kräver knappt något jobb/ansvar för oss alls.

   Radera
 3. Hustla rätt! Har precis själv börjat lite och det är kul, men så svårt att komma igång den första forceringsväggen. Är igång men möter så många hinder, främst från mig själv.

  Har lärt mig att tänka i större perspektiv, och vet med mig att jag kommer att vilja ge upp. Men då är det långsiktigheten som får mig att pressa igenom.

  Mycket nytt att lära sig också, såklart.

  Hur gör du själv för att pusha igenom när det helt enkelt bara suger?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men precis, det är ju inte side hustles i sig jag är emot, tror bara att jag vill att det ska ha något mervärde och att känna att jag jobbar mot ett större mer långsiktigt mål. Så du har en bra poäng med "Hustla rätt!" Borde kanske varit rubriken på inlägget. :)

   När det gäller att pusha igenom så är jag envis och uthållig. Inte alltid bra egenskaper då jag lätt kan offra saker på vägen som egentligen inte gör målet värt det. Men har med tiden lärt mig hantera det bättre genom att tänka igenom före och utvärdera efter hand.

   Radera