tisdag 11 december 2018

013. 4/12 Metoden - Ekonomisk Periodisk Fasta

Oj oj, massor av häftiga ord i den här rubriken. 4/12-Metoden! Ekonomisk Periodisk Fasta (EPF)! Det kunde varit en titel på ekonomisk självhjälpsbok. Möjligtvis med undertiteln "Skapa den bästa formen för din vardagsekonomi". Men nu är jag inte här för att sälja er något. Mer än i bästa fall lite pepp över att nå era egna sparmål. Vad menas då med den här "EPF"?

I grunden handlar det bara om så kallade snålmånader. Det vill säga månader då man gör allt man kan för att spara så mycket pengar som möjligt. Detta för att få en boost i sitt sparande och ta ett extra kliv en nivå till. Snålmånader innebär oftast lite av en prövning där man tänker lite på gränserna för sin egen bekvämlighet och sina spenderarvanor. EPF är vårat sätt att systematisera dessa snålmånader. Anledningen till att sätta det i ett systemet är för att likt all träning kunna få en progression och bli bättre på det vi övar på. Det handlar om att strömlinjeforma vårt liv så vi kan göra smartare val och spendera våra pengar på det som är viktigast för oss.

4/12-Metoden är ett hittepå för att skoja till det lite med anspelning på 5/2-dieter och annat. Det betyder alltså bara att vi har 4 snålmånader under ett år (12 månader). Eftersom snålmånader är lite av en prövning, och det är det meningen att det ska vara också. Om ni provar och tycker det är rätt enkelt så gör ni fel helt enkelt! Men eftersom det är en prövning så är det rätt kämpigt att lägga två snålmånader rygg i rygg efter varandra. Vi skapar därför lite luft och har kommit fram till att 4/12-fördelningen fungerar rätt bra för oss. Andra kanske är riktiga fakirer och kör 6/12. Eller luttrade sjöbjörnar som seglat de frugala haven under decennier och klarar att snyta av en snålmånad lika lätt som de snyter sig i gardinerna. Men för oss dödliga av den svagare sorten här hemma så har vi sagt att 4/12 är tillräckligt. Vi vill leva och göra lite andra saker som medför vissa utgifter de kommande 8 åren och inte bara äta havregrynsgröt och få faktura från vårdcentralen för skörbjuggsbehandling som enda betalunderhållning.

Så här har vi planerat in våra snålmånader under den
planerade sparperioden vi har kvar.
Vad är snålmånader bra för då? (håll i hatten nu blir det bullet points!)

 • Du lär sig skala av!  Väldigt mycket tar man för givet och tror sig behöva. Vanor (kostsamma vanor) smyger sig lätt på en och även för den vise frugalisten (?) kan kostsamma onödigheter krypa in i ens liv utan att du märker det. Det är en form av ekonomisk hälsokontroll.
 • Du håller fokus! Du tar i ända från tårna eftersom det bara är "en månad" och snart får du återigen känna smaken av ett värdigt liv. Det är alltså en så pass kort period att du kan hålla fokus och verkligen göra allt för att hålla i korvörena.
 • Du får ett snabbt resultat! Det är bra för moralen i ditt långsiktiga sparmål och du skapar ett resultat som sätter sig i huvudet och gör det grymt stolt. En psykologisk boost som du bär med dig under din resa. "kommer du ihåg förra månaden då vi lyckades spara xxx kr, helt galet!"

Vi har valt att placera våra snålmånader utefter de månader som vi vet inte medför några större utgiftsmånader. Du kan välja bort födelsedagar, högtider, semestrar eller vad du nu känner att "den här månaden vill jag nog inte leva på kranvatten och havregryn" (kiddingnotkidding). Dopa gärna dina möjligheter för ett sånt bra resultat som möjligt. Välj bort månader med årsavgifter eller kvartalsräkning tex. Det finns inga regler. Allt är tillåtet. Ät ur skåpen, ta en vit månad, köp billiga basvaror och gör enkel och billig mat. En månad, Det kan du klara av! Vi brukar ha som mål att iaf knäcka 70% sparkvot under dessa månader. Senaste månaden Levde vi på lite under 10 000kr för två vuxna, ett barn och en hund. Hade vi varit lånefria (som vi räknar med att vara vid exit) och sluppit räntor hade vi levt på 7 800kr. Det innefattade även en oförutsedd utgift vid en cykelolycka med däckreparation för 530kr. Vanligtvis hade jag lagat det själv med det var lite stressig situation och jag behövde cykeln pronto. Det roliga med en sån här månad är att du värdesätter de saker som du valt bort otroligt mycket mer nästkommande månad. Dina inköp blir inte lite slentrianmässiga och du kommer vara grymt stolt över resultatet! Den psykologiska boosten är lika mycket värd som kronorna sparade. 

Kan vara värt att tillägga att snålmånaderna mer handlar om de rörliga kostnaderna. Fasta utgifter och abonnemang får man kanske ha ett litet annat förhållningssätt till.

Så, är ni peppade på lite EPF-action?? Lägg upp er plan redan idag!

8 kommentarer:

 1. Bra med extra fokus och även KONTRASTER. Dessa månader kontrasterar mot ert övriga liv och jag antar att ni njuter mer när ni är i vanliga månader. Jag duschar tex bara så där superskönvarmt på helgen, vanliga dagar rätt kallt. Fasen vad gött det är med helgdusch! Detta sparar inte så många ören och det är inte syftet heller. Det är just att komma ur det hedonistiska hamsterhjulet och uppskatta saker man annars tar för givet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men precis. Du sänker medvetet ribban och lär dig njuta av saker som bara av bekvämlighet har blivit en vana. Duscha kallt har jag inte testat, däremot brukar jag duscha på gymmet på jobbet. :)

   Radera
  2. Kalla duschar är ju dessutom uppiggande! Duschade kallt efter bastu på en möhippa en gång men glömde skruva tillbaka till "normal" temperatur efteråt, vilket resulterade i ett iltjut från brudtärnan som därefter nog tyckte jag var skruvad, i huvudet :D

   Radera
  3. Haha, låter uppiggande. Under mina år utomlands i ett land som inte riktigt anammat det här med varmvatten fullt ut känner jag att jag har tagit tillräckligt med kallduschar för den här livstiden. Känner mig tillräckligt upppiggad. ;)

   Radera
 2. Haha "helgduschar" det tål att provas. Vi införde för ett par år sedan ett "förbud" mot barnens "lekduschar" som kunde vara i 30 minuter per barn och med konstant rinnande varmvatten. Fatta att vår elförbrukning gick ned med 20 % enbart efter detta förbud.

  Flow- FI tack för inspirationen till snålmånad, tål att testas, annars har jag blivit ganska "lat" på en 50 %-ig sparkvot...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt om ni testar en snålmånad! Återkoppla gärna hur ni upplevde det och om ni kände att ni fick ut nått (mer än sparade pengar) av det. Tycker själv att det ger en grym boost och känsla i arbetet mot vårt mål. :)

   Radera
 3. Har precis hittat din blogg och läser ikapp alla inlägg, men måste bara säga att det här ju var ett supersmart tips! Har aldrig tänkt på att man kan göra så, trots att jag hållit på med en hel del olika "30 day challenge"-grejer.
  Och tack för en intressant, tankeväckande och välskriven blogg! Ska bli spännande att fortsätta följa er resa. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade upplägget. Du får gärna återkomma om du beslutar dig för att testa en månad. =)

   Radera