måndag 26 november 2018

005. Tankar om ekonomisk frihet och downshifting

För den uppmärksamma har det dykt upp lite nytt på bloggens högra sida, om du desktop-browsar vill säga. Tror inte det syns i mobilläge här på blogspot. Men för det första har IGMR uppmanat mig att bli med Instagram (oklart om det ingick hot om tidsbokföring för blogginlägg eller fagra löften om mutor med lönecava) men sagt och gjort har Flow FI blivit med Instagram under flow_fi_blog, in och gilla läget!

Men sen har det dykt upp lite udda staplar också med rubrik Ekonomiska motorer och Avbetalning lån. Det här tänkte jag förklara lite närmare. Den sistnämnda är kanske inte så svårt att lista ut att det är en indikator på hur mycket av vår skuldsättning vi har kvar att betala av. Den är rätt maxad för tillfället då vi köpte gården för knappt ett år sedan. Men planen är att vi ska vara helt skuldfria, eller så gott som, vid 2026 när vi har planerat vår exit. Det är de ekonomiska motorerna jag tänkte prata om.

Idag är Fru Flow FI föräldraledig och hemma med Baby Flow. Jag jobbar heltid men har det rätt lugnt och känner att "livspusslet" går ihop. Samtalet hemma går dock att när föräldraledigheten är slut och Baby Flow ska börja förskola så kommer Fru Flow FI inte återvända till lönejobbet. Tiden kommer hon istället lägga på att sitt egna företag på deltid, på gården och på Baby Flow som inte ska behöva göra några maratonpass på förskolan. Fru Flow FI downshiftar alltså. Nu kanske ni tänker att det måste påverka sparkvoten negativt och att det hade varit göttigare med att iaf ha ett fast 75% deltidsjobb som inkomst. I det korta loppet ja, men i det långa loppet nej. Anledningen är att vi håller på att bygga två ekonomiska motorer som ska ta oss till frihet. Den ena är investeringar i indexfonder på Avanza och den andra är inkomster från gården. Inkomster från gården behöver precis som avkastning från indexfonder vadå? Ja, investeringar! Skillnaden är att de mesta är investeringar i tid just nu och inte så mycket i pengar, även om det också kommer.

Vårat mål är att bygga upp passiva inkomster för att klara av att leva på ett basbehov, och det vill säga de vi lever på när vi har våra snålmånader, eller EPF - Ekonomisk Periodisk Fasta, som jag kallar det. EPF infaller fyra månader om året och aldrig back to back. Det kommer ett inlägg om hur vi har lagt upp det och tänker kring det senare. Vårat basbehov delar vi för enkelhetens skull upp i två kategorier, fasta utgifter och rörliga utgifter.

Målet är att ekonomisk motor 1, gården, ska täcka de fasta utgifterna. De fasta utgifterna ligger idag på 55 635kr per år. Under 2018 har vi fått in lite drygt 15 000kr på gården genom att arrendera ut lite odlings- och betesmark, hyra ut ställplatser för båtar i ladan vintertid och sälja överskottsgrönsaker från odlingen. Idéerna är många för hur vi ska bättre få igång ekonomisk motor 1, allt från ökad grönsaksförsäljning, skaffa höns och sälja ägg (riskfylld investering då verksamheten sätts i konkurs efter ett besök av räven). Sen finns de större investeringar som kräver ekonomisk hjälp som tex ser vi att elförbrukningen är en stor post, men vi har också en stor lada med stort tak som som solceller för ca 200 000kr i investeringar skulle täcka hela vår energiförbrukning i ca 25 år framåt. Vi har även en storslagen plan som kommer ändra spelplanen totalt för gårdens förutsättningar. Men det kräver ett eget inlägg senare. Utöver det har gården spill off effekter på de rörliga och andra kostnaderna som att Fru Flow FI hade ett mottagningsrum inne i stan för sitt företag som kostade 2 000kr/mån. En utgift som hon sparar in nu när hon flyttat ut sin verksamhet till gården. Sen är den stora delen av självförsörjningen av grönsaker, frukt, bär, ägg kommer innebära att ju mer vi bygger upp våra odlingar desto mindre kommer vi behöva lägga på rörliga kostnader som mat. De fasta utgifterna kommer även sjunka då vi har en del hängslen som en väl tilltagen livförsäkring på mig. Ifall jag skulle gå bort så vill jag att Fru Flow FI ska kunna bo kvar på gården om hon vill och klara sig ekonomisk under iaf ett antal år. Den försäkringen kommer vara onödig när ekonomisk motor 2 har kommit igång. Som det ser ut idag drar gården alltså in 15 000kr av sina 55 635kr, alltså ca. 27% av målet nått.

Fasta utgifter.

Ekonomisk motor 2 är investeringar i indexfonder. Tanken är att de ska täcka våra grundläggande rörliga kostnader. dvs ca. 5 000kr/mån eller 60 000kr/år. Med 4%-regeln kräver 60 000kr uttag ett investerat kapital på 1 500 000kr. Vi har idag uppnått ca 11% av det målet.
Den här kalkylen förutsätter även att vi är helt skuldfria då inga amorteringar eller räntor ingår i kalkylen. Fortsätter vi i den spartakten vi har idag (även om Fru Flow FI har betydligt blygsammare pengainkomst) och vi räknar med en rätt blygsam avkastning på investerat kapital kommer vi med råge få ihop våra 1 500 000kr och betala av våra lån till 2026. Men eftersom 8år inte är en jättelång investeringsperiod och man aldrig vet hur börsen kommer röra sig under så kort tid räknar vi med 2026 iaf. Vi kan hoppas på att det går fortare dock.

Vi ligger idag på genomsnittlig sparkvot på 60% varav ca 20% går till amorteringar och 40% går till fondinvesteringar.

Rörliga utgifter.


Men! Hur kan ni tro att ni ska leva på 10 000kr/månaden for ever and ever?? Säger du säkert nu.

Det enkla svaret är att det kommer vi inte. Vi bygger bara upp en grundtrygghet här. En bas som vi vet att vi KAN leva på. Vi kommer bägge två fortsätta jobba och tjäna pengar. Men vi kommer göra det fria att välja när vi vill göra det och i vilken utsträckning och när. Ingen av oss vill ligga på en strand och lapa drinkar (jag får spel efter 5min på en strand). Vi vill röra oss i våra naturliga cykler och kunna själv bestämma när och hur vi vill vara kreativa och skapa och jobba. 2026 är långt bort och mycket kommer hända på resans väg som säkert kommer ändra spelplanen både en och två gånger. Men det är är vår plan. Och ni får gärna följa med och se hur det går.

6 kommentarer:

 1. Otroligt fint inlägg. Kommer springa till fru IGMR med paddan i högsta hugg ikväll och skrika "DU MÅSTE LÄSA".

  Jag är mycket nyfiken på det mesta men du lovar att återkomma till de sakerna så jag låter bli att fråga och låter det ta den tid det tar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Hoppas inlägget inspirerar där hemma!
   Det finns en rätt omfattande "rubriksamling" i gömmorna angående framtida inlägg. Det är många tankar som jag gärna vill dela med mig av!

   Radera
  2. Det ser jag fram emot!

   Radera
 2. Tjena,
  Intressant och detaljerat inlägg. Kul att du delar med dig på det här viset. Andra som är intresserade av att göra något liknande bör ha stor glädje av det du skriver.

  Ha det gott

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för kommentaren! Hoppas att vår resa kan inspirera andra som gör eller vill göra liknande resa. Själv har jag haft stort utbyte av andra bloggar genom åren, din egen inkluderad. :)

   Radera
  2. Hello,
   Kul att du läst min blogg och ja visst är det nice att kunna inspirera andra.

   Mvh petrusko

   Radera