torsdag 22 november 2018

002. Introduktion

Ursäkta, men vad är det här?? Läste ni första inlägget eller? Rent nonsens. Det här är väl en ekonomiblogg? En blogg som handlar om FIRE och smarta "life hacks" för att spara sig till en teoretisk tidig pension, eller? Vi vill se detaljerade excelsnurror med redovisade folktandvårdkostnader, snaskiga månadssparkvoter med eggande höga procenttal och skölja bort konsumtiongalenskapens bittra eftersmak med vår billiga konsumtionsmedvetna löne-cava.

Lugn. Lugn. Det kommer!

Den här bloggen kommer röra sig i gränslandet mellan intuitionen och det cerebrala. Med ena benet knee deep i källhänvisningarnas slaskhink och andra benet imaginärt flytande i ett inre kosmos. Det externa och det interna. Välkomna.

Intuitionen möter det cerebrala i ängsmark och brutalism, Barbican centre London. Foto ©Flow FI.


Den här bloggen har ett syfte för att dokumentera min och min familjs resa mot ekonomiskt oberoende, så kallad FIRE (Financial Independence Retire Early) och Downshifting. Vad det betyder för oss och hur vi förändras under resans gång. Ytterligare ett syfte med bloggen är att dela med mig och ta del av den FIRE-rörelsen i sverige som växer fram. Flera vittnar om att det är ensam stig att vandra och inte många i ens närhet vill prata om ekonomi eller alternativa livsstilar. Jag, Herr Flow FI eller HFF (det verkar vara kutym på svenska FI-bloggar att vara en Fru eller Herr av sitt bloggnamn, vet inte varför, men jag är väl inte sämre!). Hursomhelst har HFF (låter som en fotbollsklubb) en fru, ett barn och en hund. För snart ett år sedan lämnade vi en större stad, flyttade till en mindre stad och köpte sedan en gård utanför den mindre staden. Det var ett gemensamt mål och en dröm. Det här var startskottet för operation Flow FI! Jag har varit en flerårskonsument av bloggar och poddar rörande FIRE och Downshifting, min fru - not so much. Men jag fick med henne på tåget och det kommer ett in/utlägg om det senare i bloggen. Vi har ett exit-datum också som är satt till (senast) år 2026 då jag ska triumferande backa ur den monotoma kommunkorridoren med segerteckan på mina uppsträckta armar sjungandes "We Are The Champions" för full hals och aldrig mer återvända.

Ni är alla hjärtligt välkomna att följa oss på vår resa och vi är mycket tacksamma för allt stöd, tips och reflektioner.

Väl mött.

10 kommentarer:

 1. Detta blir göttigt. Vi har typ samma familjesituation (minus hund ty vi är allergiska), samma ålder (killgissning) och samma exitår.

  Nu återstår bara för dig och er att köpa en lönecava och skaffa en instagram så är ni officiellt med i FIRErörelsen (skojade, det är ni förstås redan).

  Det är så kul att vi blir fler och fler.

  SvaraRadera
 2. Ja det känns väldigt roligt att komma igång och att vi har flera gemensamma nämnare. kommer vara 46 vid planerad exit 2026.

  Som kommunalanställd glädjepojke så får jag vänta till den 27e för löne-cavan, då kommundirektörn behagar strössla sitt guld på sina undersåtar.

  SvaraRadera
 3. Ur ett samhällsperspektiv är jag glad att det offentliga håller inne med stålarna till efter Black Friday.

  SvaraRadera
 4. SMS-lånsföretagen jublar dock! Och lyxfällan förlänger med en säsong.

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Tack ers majestät! Har ingen ambition att böja mig bakvändes för att framstå som unik, men vill gärna få ner mina tankar så fritt jag kan.

   Radera
 6. Verkligen. Du vet vad man säger - på en FI-bloggare går det tusen dolda FIers så det här var goda nyheter. Ungefär var i landet bor ni?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi bor knappt 10min cykelväg från göttig enskild badplats i Vänern. Tror också vi är många fler som jobbar mot FI, inte alla som orkar eller vill blogga om det.

   Radera
 7. Så kul med en till FIRE blogg!

  Kommer läsa ikapp så jag är i fas =)
  /A

  SvaraRadera